spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăEvenimentSuspecţii ascundeau muniţia într-un depozit plin cu milioane de cartuşe

    Suspecţii ascundeau muniţia într-un depozit plin cu milioane de cartuşe

    Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au continuat ieri seria audierilor în dosarul furtului de muniţie de la Uzina Mecanică Sadu. Procurorii au chemat ieri un singur martor în dosar, urmând ca în zilele următoare să fie aduse şi alte persoane care ar putea da informaţii cruciale pentru finalizarea anchetei.

    Procurorul care desfăşoară ancheta în dosarul furtului de muniţie de la Uzina Mecanică Sadu a audiat ieri, un singur martor. Acesta, angajat al uzinei, a declarat anchetatorilor că nu se putea pleca oricum cu muniţia. Mai mult decât atât, în uzină nu se intră ca la piaţă, iar paznicii efectuează controale non-stop. „Sunt angajat la uzină, dar nu am nici o legătură cu dosarul. Eu nu am tangenţă cu cartuşele furate. Nu toată lumea care lucrează acolo fură. Eu nu cred că se putea ieşi de acolo cu cartuşe. Acolo, paznicul te controlează non-stop”, a spus scurt singurul martor audiat de procurorul de caz. Între timp, procurorul de caz a redactat şi motivarea recursului formulat faţă de cei doi suspecţi puşi în libertate de instanţa de judecată. În motivarea finalizată ieri, procurorul de caz a arătat că în mod greşit instanţa de judecată a dispus respingerea propunerii de arestare preventivă a inculpaţilor Ioan Zăvoianu şi Dumitru Borcan, deşi există probe şi indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni pedepsite de lege cu închisoare mai mare de patru ani: „În motivele de recurs care urmează să fie judecat de Curtea de Apel Craiova în zilele următoare se arată că în mod greşit s-a respins propunerea de arestare preventivă, cu privire la inculpaţii Ioan Zăvoianu, şi Dumitru Borcan, întrucât există indicii temeinice şi probe care justifică presupunerea rezonabilă că cei doi inculpaţi au comis infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare mai mare de patru ani, iar lăsarea în libertate a inculpaţilor prezintă pericol concret pentru ordinea publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, procuror Cristina Ciobanu.

    Muniţia şi mercurul, ascunse în dulap

    Procurorul a arătat de asemenea că, cei doi deţineau în mod ilegal într-un dulap închis şi asigurat cu lacăt o cantitate de două kilograme de mercur precum şi 7,5 kilograme de cartuşe nepercurtate. Dulapul aparţinea lui Ioan Zăvoianu care, în urmă cu trei săptămâni a remis o cheie de la dulap pe care i-a dat-o lui Dumitru Borcan. În motivare se mai arată că atât muniţia cât şi mercurul găsit în dulapul lui Zăvoianu nu apar în nici o evidenţă a unităţii, nu sunt înregistrate în contabilitate şi sunt deţinute cu nerespectarea dispoziţiilor legale. Cei doi nu sunt autorizaţi să deţină, să folosească, să manipuleze substanţe toxice, cum este mercurul, neexistând date din care să rezulte că aceştia au procurat în mod legal acea cantitate de mercur. Anchetatorii au mai arătat că muniţia identificată asupra lui Zăvoianu, despre care Dumitru Borcan a afirmat că nu ştia de existenţa acesteia, nu se mai fabrică de circa şase ani, şi este înregistrată în nici o evidenţă a unităţii, cartuşele sunt nepercutate, existând date că muniţia este în stare de funcţionare, urmând să se efectueze o expertiză balistică care să confirme acest lucru, fiind deţinută de Ioan Zăvoianu în mod ilegal. Pe parcursul anchetei, Zăvoianu nu a putut justifica provenienţa muniţiei şi nu a indicat nici persoana despre care susţine că i-ar fi remis-o.

    Muniţia, ascunsă într-un depozit cu milioane de cartuşe

    Procurorul a mai subliniat faptul că muniţia era ţinută în depozitul în care se găsea o cantitate de peste patru milioane de cartuşe, existând pericolul de incendiu sau explozie. Depozitul în care au fost găsite cartuşele este acelaşi în care în cursul anului 2011, ca urmare a manipulării defectuoase a muniţiei, s-a produs o deflagraţie soldată cu moartea a două persoane şi vătămarea corporală gravă a altor două persoane, la aceeaşi secţie în care îşi desfăşoară activitatea şi inculpaţii, respectiv secţia Pirotehnică. Potrivit anchetatorilor, în aceste zile, în cadrul UM Sadu are loc un inventar al tuturor materialelor existente, pentru a constata dacă doar cantitatea recuperată de la angajaţii vizaţi lipseşte, sau există şi alte scurgeri de materiale.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: