spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentTrei familii, afectate de o micro-carieră privată de cărbune

    Trei familii, afectate de o micro-carieră privată de cărbune

    Trei familii din comuna Cătunele trăiesc un coșmar de câteva luni de zile. O societatea privată a obținut licență de explorare a unui zăcământ de cărbune aflat în apropierea locuințelor lor. Excavațiile s-au apropiat la mai puțin de 40 de metri de casele lor. Oamenii trăiesc în permanență cu teama că locuințelor s-ar putea prăbuși și nu înțeleg cum societatea a primit aprobările necesare pentru a desfășura lucrările lângă casele lor. Cele trei familii care sunt afectate de micro-cariera de cărbune sunt rude.

    „Problemele au început din primăvara acestui an, când firma respectivă și-a depus documentația la APM pentru obținerea acordului de mediu pentru a deschide acea microcarieră. Cei de la APM le-a dat acordul peste câteva luni. Trebuia acordul vecinilor, dar s-a trecut peste această etapă, așa cum se întâmplă în țara noastră. De când au început lucrările, viața noastră este un coșmar. Nu am cuvinte. Zgomot, noxe, praf. De curând, s-a acumulat apă în carieră și a trebuit să evacueze apa de acolo. Și-au adus o motopompă și au deversat apa pe terenurile noastre. În prezent, au înaintat cu săpăturile și au ajuns la mai puțin de 40 de metri de locuințele noastre. Este ceva strigător la cer. Am făcut la toate autoritățile posibile și imposibile și nu s-a luat nicio măsură. Cred că sunt susținuți de cineva puternic“, a spus Adrian Frățilă, unul dintre proprietarii caselor.

    Familiile afectate s-au adresat instanței de judecată

    Familiile au acționat în judecată instituțiile care au eliberat autorizațiile necesare pentru ca societatea să funcționeze, pentru anularea acestora. „Am făcut acțiune în instanță pentru anularea autorizației de construire de la Primăria Cătunele și pentru anularea acordului de mediu obținut de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Se tărăgănează procesul“, spune Adrian Frățilă.

    Patron este un profesor de matematică din Motru

    Adrian Frățilă spune că în actele societății apare ca patron un profesor de matematică din municipiul Motru, dar că în spatele său s-ar afla fratele său: „Din câte am înțeles, administratorul firmei este un profesor de matematică, Octavian Ulariu, din Motru. Este «săgeată» în afacerea aceasta. Din câte am înțeles, cel care a investit în deschiderea micro-carierei este fratele său, care desfășoară afaceri imobiliare la Timișoara“.

    A existat o carieră de subteran

    Adrian Frățilă susțină că în locul unde acum s-a deschis o micro-carieră minieră au fost executate lucrări miniere de subteran, care s-au închis în urmă cu aproximativ 15 ani: „Acum 15-20 de ani în acel loc au fost efectuate lucrări miniere de subteran. S-au închis lucrările de 15 ani. Mina a lăsat pilieri de siguranță pentru sat și nu s-a umblat în stratul acela de cărbune, fiind lăsat intact. «Băieții deștepți» de acum s-au găsit să-l extragă și pe acela“.

    Primar: „Este o nebunie curată“

    Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, spune că societatea care exploatează cărbunele a avut toate actele necesare atunci când a solicitat autorizație de funcționare și că primăria este prinsă la mijloc în acest conflict: „Dacă are toate actele în regulă, suntem obligați să-i eliberăm autorizația de funcționare. Este posibil să fie afectați. Este vorba de o carieră privată. Un cetățean care a obținut licența de explorare, a cumpărat terenurile de acolo și desfășoară anumite lucrări. A cumpărat pământul și a depus toate actele care sunt în regulă. Oamenii aceștia din zonă parcă au înnebunit. S-au dat în judecată reciproc. Firma a dat în judecată prin altcineva familia Frățilă pentru un teren, apoi familia a dat în judecată firma pentru autorizații, iar firma a dat primăria în judecată, pentru că le-a emis autorizații de construcție. Este o nebunie curată. Primăria este pusă la mijloc în această situație. Doar instanța de judecată poate să lămurească această situație. (…) Este adevărat că sapă aproape de casă, la aproximativ 40 de metri de casă“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: