spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEveniment„Tun” de milioane dat de către afaceriști arabi în Gorj! Tranzacțiile ilegale...

    „Tun” de milioane dat de către afaceriști arabi în Gorj! Tranzacțiile ilegale erau făcute prin firme „fantomă”

    Fosta unitate Avicola a făcut parte dintr-o rețea de firme în spatele cărora se aflau oameni de afaceri arabi. Scopul acestei grupări era sustragerea de la plata taxelor către bugetul de stat. Al Borayashi Taha, fostul patronul irakian al societății Avi Instant din Târgu Jiu, fosta Avicola, este judecat de o instanță de judecată a Tribunalului Gorj într-un dosar penal în care este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat.

    Alături de acesta mai sunt judecați și alți afaceriști arabi, care au pus la punct o schemă de fraudare a statului prin intermediul unor firme fantomă din România și Bulgaria. Acuzațiile față de aceștia sunt la fel de grave: complicitate la evaziune fiscală, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Sorin Gabriel Dumitrașcu, fostul director de vânzări de la Avi Instant, și Constantin Iordache, un alt angajat, sunt și ei inculpați în acest proces, care a început la sfârșitul anului 2015 și nu a fost finalizat nici până în prezent din cauza complexității acestuia.

    Tranzacții dubioase

    Ancheta în cazul fostei unități Avicola din Târgu Jiu a început în anul 2012. Atunci, ofițerii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Gorj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că reprezentanții Avi Instant au efectuat activități comerciale cu reprezentanții unui grup de firme pentru care s-au întocmit documente contabile pentru tranzacții fictive. În același tip, Garda Financiară a sesizat penal aceste tranzacții derulate, care vizau și livrări cu caracter intracomunitar. În anul 2015, dosarul s-a reunit și cercetările au fost efectuate de ofițerii Biroului de Combatere a Criminalității Organizate și Terorismului Craiova.

    Lanț de firme fantomă controlat de către un afacerist arab

    Moubarak Mahmoud Sleiman s-a stabilit în România în anul 1998 și a derulat, împreună cu tatăl său, timp de zece ani, mai multe afaceri legate de producția și comercializarea de carne de pui. Potrivit oamenilor legii Moubarak Mahmoud Sleiman a inițiat înființarea unor societăți „fantomă“ în România și Bulgaria pe care le controla prin diverse persoane interpuse „având ca scop crearea unor circuite evazioniste care erau folosite de diverși terți beneficiari, atât pentru emiterea și înregistrarea în contabilitate a unor facturi ce atestau operațiuni fictive, în scopul eludării taxelor datorate statului, cât și prin efectuarea unor livrări fictive”, se arată în rechizitoriu.

    Schema se baza pe o reglementare valabilă în privința livrărilor în Uniunea Europeană. Astfel, livrarea de produse între două firme din țări diferite este scutită de plata TVA. Firma furnizoare nu achită TVA în țara în care este înregistrată. Obligația de a colecta și de a plăti TVA revine firmei care primește marfa și o dă în consum. Anchetatorii spun că se simula livrarea de produse de carne de pui în Bulgaria, dar, în realitate, produsele ajungeau tot pe piața românească, dar la un preț cu 24% mai mic în perioada respectivă, cât era cota TVA, iar profitul obținut era mult mai mare.

    Frații sirieni care controlau firmele fantomă

    Firmele fantomă erau controlate de către frații sirieni Abdoulmounim Alzaid și Zayed Hussein, care apar ca împuterniciți la conturile bancare ale firmelor fantomă. Oamenii legii spun că aceștia se ocupau de racolarea de români și străini pe numele cărora să deschidă firme fantomă.

    Irakianul Al Borayashi Taha era directorul general și asociat al societății Avi Instant, care a participat la circuitul evazionist. Scriptic, marfa era vândută la societăți din Bulgaria, dar în realitate ajunge pe piața din România, fără plata taxelor. Sorin Gabriel Dumitrașcu era director de vânzări, iar oamenii legii susțin că acesta știa de circuitele evazioniste și, cu toate acestea, a insistat ca facturile să fie întocmite către firme din Bulgaria. Procurorii arată că beneficiarul schemei de spălare a banilor era Irakianul Al Borayashi Taha, patronul societății Avi Instant. În dosarul penal mai apare și numele lui Consantin Iordache, angajat al patronului irakian, care a ajustat la încheierea unor contracte fictive.

    Prejudiciu de peste 2,4 milioane de lei

    Livările de mărfuri ale societății Avi Instant către firme din Bulgaria au fost în valoare de zeci de milioane de lei, valoarea prejudiciului stabilită de procurori fiind de peste 2,4 milioane de lei. O parte dintre șoferii mașinilor de transport au fost anchetați și au declarat că marfa nu a ajuns vreodată în Bulgaria, ci că era dusă pe centura Bucureștiului.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: