Acasa / Eveniment / Un alt caz Ţundrea?

Un alt caz Ţundrea?

Un alt caz similar lui Ţundrea este scos la iveală de mama unui bărbat închis pentru 23 de ani, fiind găsit vinovat pentru o crimă, pe care acesta susţine că nu ar fi săvârşit-o. Mama deţinutului a fost ieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru a-l întâlni pe procurorul Iacob, căruia i-a cerut să studieze dosarul fiului ei.

Nicoliţa Jianu luptă de ceva timp să-şi scoată fiul din închisoare, fiind condamnat la 23 de ani pentru o faptă pentru care el a susţinut mereu că este nevinovat. Femeia susţine că fiul ei este o altă victimă a procurorului Ion Diaconescu. „Fiul meu era citat ca martor într-un dosar şi pentru că nu s-a dus, a ajuns în postura de criminal, cu toate că e nevinovat. Tot ce a făcut fiul meu, Ion Gheorghe Tudor, a fost că a dat datele de pe buletin la o casă de schimb valutar pentru acest Petre Marin, care a şi recunoscut de fapt că el era criminalul. Şi acum el zace în puşcărie nevinovat”, a explicat mama lui Ion Gheorghe Tudor, Nicoliţa Jianu. Femeia a venit ieri la parchet pentru a-l întâlni pe procurorul Marius Iacob, în speranţa că acesta va studia şi cazul fiului său. „Se poate spune că dosarul băiatului meu este identic cu cazul lui Ţundrea. Ancheta a fost făcută tot de procurorul Ion Diaconescu, care avea necaz pe fiul meu. Cred că este vorba despre o răzbunare a lui că nu s-a dus să bage un ţigan la închisoare”, a mai adăugat femeia, care aştepta un semn de la procurorul Iacob.

Iacob: „verificăm şi acest dosar”

Nicoliţa Jianu a reuşit să pună la dispoziţia procurorului Iacob, dosarul fiului ei, pentru a i se face dreptate. Intrat în posesia memoriului depus, Iacob, a declarat că va efectua verificări în actele de la dosar: „Am luat legătura, am depus un memoriu şi vom verifica aspectele din actele înaintate la noi”, a completat procurorul Iacob. Nicoliţa Jianu spune că va recurge şi la greva foamei dacă nu i se va face dreptate fiului ei, închis pe nedrept: „Am să fac greva foamei şi aici şi la Bucureşti, dacă va fi cazul. Nu mă las până nu scot la lumină nevinovăţia fiului meu”, a mai adăugat femeia, hotărâtă să nu-şi lase fiul să înfunde puşcăria, pentru cei 23 de ani pe care i-a primit, pentru o faptă despre care susţine că nu a săvârşit-o.

Un judecător recunoaşte nevinovăţia

Ancheta lui Ion Diaconescu este pusă la îndoială de un judecător de la Secţia Penală a Curţii Supreme de Justiţie. Ştefan Mateescu a făcut opinie separată când dosarul a ajuns la această instanţă, care a şi decis încarcerarea lui Gheorghe Tudor. Mateescu susţine în opinia separată: „Desfăşurarea arătată a acestei cauze, procedeele greşite folosite în derularea urmăririi penale, trecerea nejustificată, chiar abuzivă, a răspunderii penale de la un inculpat la altul, a dus, în concepţia noastră, la trimiterea greşită în judecată a inculpatului Tudor Ion Gheorghe, pentru fapte necomise de el, lucru recunoscut şi de coinculpatul Marin Petre…”

Cum proceda Diaconescu

Acelaşi judecător, fost membru CSM în 1998, susţine în opinia separată că: „Pentru a face credibile susţinerile inculpatului Marin Petre căruia, probabil, i se promisese şi uşurarea juridică a răspunderii penale, se recurge de procuror la o aşa-zisă solicitare de audienţă din penitenciar, făcută de un oarecare deţinutul Ghiţă Ion, care şi-a manifestat dorinţa de a relata că pe timpul aflării în aceeaşi cameră cu inculpatul Marin Petre, acesta i-ar fi relatat că la săvârşirea faptei ar fi participat şi inculpatul Tudor Gheorghe…” Cazul este extrem de complicat dar greu de înţeles. De ce nimeni nu s-a sesizat din opinia separată a judecătorului Mateescu şi nici din referatul procurorului Emil Moţa, în care faptele sunt prezentate într-un mod asemănător. Fostul procuror Ion Diaconescu este aşteptat astăzi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj unde va fi audiat în cazul Ţundrea. Contactat telefonic, Ion Diaconescu a refuzat să comenteze precizând doar că este în trafic, în drum spre Timişoara, după care a închis telefonul.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*