spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentUn nou termen în dosarul "Buldoexcavatorul"

    Un nou termen în dosarul „Buldoexcavatorul”

    Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au acordat un nou termen în dosarul „Buldoexcavatorul”, în care deputatul social-democrat, Mugurel Surupăceanu este judecat, alături de alţi inculpaţi, pentru fapte de corupţie. Pentru termenul din data de 6 iunie 2011, instanţa Înaltei Curţi de Casaţie a dispus constituirea unei comisii rogatorii, în vederea audierii a doi martori. Reprezentanţii Înaltei Curţi au precizat că „s-a acordat un nou termen pentru 6 iunie, în vederea audierii a doi martori, Vasile Colun şi Raisa Colun prin comisie rogatorie, cetăţeni din Republica Moldova”.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „în 2007, inculpatul Surupăceanu Mugurel, deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans S.R.L., prin intermediul inculpatului Buşan Sorin, impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Cristea Dumitru pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional, către Complexul Energetic Turceni”. Prin ancheta efectuată, din rechizitoriu a mai reieşit că suma de 836.570 lei pe care complexul energetic a plătit-o la final, pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele. „Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al S.C. Complexul Energetic Turceni S.A., a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare în vederea întocmirii documentaţiei de achiziţie, astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la S.C. Voron Trans S.R.L”, se mai arată în rechizitoriul DNA. Procurorii DNA au mai precizat în rechizitoriu că „la activităţile infracţionale descrise mai sus au participat şi inculpaţii Boiangiu Silvică şi Vasile Ioan Viorel, în calitate de şef al Direcţiei Investiţii, respectiv Direcţiei Comercială din cadrul Complexului Energetic Turceni”. Magistraţii DNA au menţionat în rechizitoriu, faptul că, din întreg prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni, aproximativ 600 de mii de lei au fost transferaţi în contul S.C. Tutto Mobili S.R.L., societate controlată tot de Mugurel Surupăceanu, prin interpuşi. În acest dosar, deputatul Surupăceanu, în calitate de inculpat este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi complicitate la abuz, în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

    Comisie rogatorie

    Pentru termenul din data de 6 iunie, magistraţii Înaltei Curţi au decis convocarea unei comisii rogatorii, care să audieze pe cei doi martori din Republica Moldova, pe Vasile Colun şi Raisa Colun. Articolul 132 din Codul de Procedură Penală prevede că „atunci când un organ de urmărire penală sau instanţa de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la faţa locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural, se poate adresa unui alt organ de urmărire penală ori unei alte instanţe, care are posibilitatea să le efectueze”. În aceste condiţii, acelaşi articol 132 din CPP, menţionează la aliniatul 3 că „această comisie rogatorie se poate adresa numai unui organ sau unei instanţe egale în grad”. Reprezentanţii Înaltei Curţi sunt de părere că „este posibil ca audierea celor doi martori din Republica Moldova să fie făcută de o instanţă de acolo”. Deputatul Mugurel Surupăceanu nu a putut fi contactat telefonic, pentru a oferi detalii legate de implicarea celor doi cetăţeni din Republica Moldova în acest dosar.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: