14.1 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăEvenimentZeci de copii romi din cartierul Obreja, vaccinați anti-rujeolă  

Zeci de copii romi din cartierul Obreja, vaccinați anti-rujeolă  

VaccinReprezentanții DSP Gorj au acționat zilele trecute pentru a informa cât mai multe persoane din comunitățile cu populație de etnie romă privind riscul la care își expun copiii dacă nu îi vaccinează anti-rujeolă, rubeolă etc. Astfel, în perioada 24-31 iulie, zeci de copii au fost vaccinați.

Având în vedere situația de risc epidemiologic, Direcția de Sănătate Publică Gorj în colaborare cu partenerii, în perioada 24-31 iulie, a desfășurat mai multe activități. Astfel, au avut loc întâlniri în cadrul cărora s-au analizat zonelor cu vulnerabilități și risc de nevaccinare cu vaccin rujeolic — rubeolic — oreion (ROR). La aceste întâlniri de lucru au partiipat și reprezentanți ai romilor din Gorj. În data de 26.07.2017 a avut loc la Centrul, MAGNOLIA din Târgu-Jiu, întâlnirea lunară a Asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, prilej cu care aceștia au fost instruiți de către doamna doctor Panduru Larisa — medic specialist epidemiolog despre importanța vaccinării și recuperarea copiilor nevaccinați. Au mai avut loc alte ședințe cu atingerea unor obiective, precum: conștientizarea liderilor informali romi și a comunităților rome asupra riscurilor nevaccinării copiilor și creșterea eficienței activității asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari în acest domeniu.

Vaccinarea romilor

La sfârșitul lunii iulie, echipa DSP s-a deplasat în municipiul Târgu-Jiu în cartierul Obreja, zona identificată cu vulnerabilități și risc de nevaccinare. Întâlnirile au avut loc la cabinetele medicilor de familie în prezența asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari, unde au avut loc discuții cu beneficiarii, precum și cu personalul medico sanitar din aceste cabinete.

În urma activității de promovare și susținere a vaccinării desfășurată în această perioadă au fost recuperați prin vaccinare ROR un număr de 30 copii la un singur CMI, mare parte din aceștia sunt dintre cei care refuzaseră anterior vaccinarea. „Este necesară participarea personalului din cadrul Biroului Relații Romi al Primăriei Municipiului Târgu Jiu la această campanie. Aceștia vor însoți echipele comunitare formate din mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari, în derularea Campaniei de informare, prevenire și vaccinare cu vaccinul R.O.R. în comunitățile: Obreja, Pandurașul, Meteor și Luncilor, deoarece exista un număr mare de copii de etnie romă care încă nu au fost vaccinați. În data de 31.07.2017 a avut loc ședința de instruire a medicilor de familie, asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari din zonele identificate cu vulnerabilitate pentru mobilizarea tuturor factorilor de decizie (autorități publice locale, medici de familie, asistența medicală comunitară și liderii informali romi, mass media locală), la care se adaugă echipele Direcției de Sănătate Publică Gorj (Director executiv, medic epidemiolog, membrii SCTB și SCSP, coordonator AMC, în vederea susținerii și finalizării în termen cât mai scurt a campaniei de vaccinare”, a transmis Elena Ăițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Spectacol cu vorbe obscene la Teatru

1
Un spectacol jucat la teatrul din Târgu Jiu, în timpul manifestărilor dedicate noii stagiuni teatrale,...

Familie cu patru copii din Văgiulești ajutată de jandarmii din Motru

0
O familie cu patru copii din Văgiulești a fost ajutată de jandarmii din Motru la...

OFSD GORJ pregătește copiii pentru școală!

0
Familiile cu dificultăți financiare din Gorj au fost și sunt în continuare în atenția Organizației...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!