spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăEvenimentZiua Educaţiei, sărbătorită în stradă de sindicatele din învăţământ

    Ziua Educaţiei, sărbătorită în stradă de sindicatele din învăţământ

    Ziua Mondială a Educaţiei ar fi trebuit să reprezinte o zi de sărbătoare pentru dascălii din România. Spun ar fi trebuit, pentru că nu s-a întâmplat acest lucru. Reprezentanţii Sindicatelor Libere din Învăţământ au ieşit în stradă, pentru a trage un semnal de alarmă legat de probleme grave cu care, din păcate, se confruntă sistemul de învăţământ actual. Mai mult decât atât, membrii acestor sindicate au înaintat o petiţie către Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, partidele politice şi Prefectură, solicitând tuturor factorilor decizionali să trateze sistemul de educaţie cu seriozitate şi responsabilitate.

    O delegaţie compusă din opt membri ai Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj şi Sindicatului Liber de Învăţământ Târgu-Jiu, în frunte cu liderii acestor sindicate a „sărbătorit” Ziua Mondială a Educaţiei, nu prin muncă, ci printr-un fel de protest, fiind în asentiment cu colegii din ţară, care au ieşit în stradă, nemulţumiţi de actul de învăţământ actual. Profesorii au sosit de dimineaţă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, pentru a depune o petiţie şi pentru a discuta cu conducerea aceste probleme. „De Ziua Educaţiei suntem aici un grup de sindicalişti, conducătorii celor două sindicate afiliate FSLI(Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi am venit să înmânăm conducătorilor noştri de la Inspectorat o listă cu proteste, privind situaţia actuală a învăţământului, care ne nemulţumeşte pe toţi, de la părinţi, până la profesori. De asemenea am avut şi o listă de propuneri, pentru că orice protest trebuie să fie însoţit şi de propuneri. Sunt soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei”, a spus Florinela Ponta, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Târgu-Jiu.

    Urări… „umbrite” de proteste

    Răspunsul conducerii învăţământului gorjean a venit imediat, de la inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Iustin Paralescu nu a uita însă de urări: „Profit de această ocazie să urez tuturor profesorilor toate gândurile bune din partea mea şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, cu prilejul Zilei Mondiale a Educatorilor”. Iustin Paralescu a mai declarat faptul că respectul societăţii se câştigă prin muncă şi nu prin măriri de salariu „cred că ceea ce doresc sindicatele ne dorim şi noi în egală măsură, marea problemă este să ne recâştigăm statutul în societate. Dar şi eu le-am atras atenţia că respectul societăţii se respectă prin activitatea noastră de zi cu zi. Cred că atunci când ne-am făcut profesori nu ne-am gândit la partea materială, sunt multe alte meserii mult mai atractive şi mai bănoase, decât profesori. Mai sunt nemulţumiri în ceea ce priveşte abandonul şcolar. Se spune acolo zeci de mii. La nivelul judeţului Gorj, în urma unui studiu s-a constat faptul că sunt 278 de astfel de cazuri şi nu toate din cauza sărăciei”. Sindicatele au pus problema şi numirilor politice, realizate la nivelul judeţului Gorj. Inspectorul şcolar general, Iustin Paralescu a declarat că nici nu se poate vorbi despre aceste lucruri, pentru că ele nu au existat în Gorj şi nu vor exista „Se mai punea problema numirilor politice. Eu consider că nu s-au făcut astfel de numiri politice la nivelul judeţului, cred că aici nu este problema sindicatelor, noi răspundem de directorii pe care îi numim. Aceste lucruri, rezolvarea lor nu ţine de Inspectoratul Şcolar. Adevărul este undeva la mijloc”, a adăugat Paralescu.

    „Primiţi…cu protestul?”

    Hotărâţi ca această acţiune să prindă ecou şi contur, sindicaliştii au dorit să „bată din poartă în poartă” la fiecare partid în parte. Numai că, deşi anunţaţi că vor avea „oaspeţi” şi că ar fi bine, dacă s-ar implica în rezolvarea problemelor dascălilor, unii dintre politicienii gorjeni, fie au uitat de invitaţie, fie nu li s-a părut destul de important să se deplaseze de acasă, pentru a-i primi pe sindicalişti, în „locaţiile” lor. Dintre toate partidele, anunţate de „protestul” sindicaliştilor, doar Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat-Liberal au dorit să stea la masa de discuţii şi să dezbată aceste probleme. Dan Vâlceanu, dar şi Ciprian Florescu au spus prezent acţiunii, invitându-i la dezbateri pe membrii grupării. Aceştia i-au asigurat de tot sprijinul şi mai mult decât atât le-au promis că vor face tot posibilul ca mesajul lor să ajungă cât mai departe, la factorii decizionali. Nici Prefectul nu a fost uitat. Sindicaliştii din învăţământ au înaintat o petiţie şi prefectului judeţului Gorj, Liviu Andrei, care le-a promis profesorilor că va face tot ce îi stă în putinţă să pună umărul la rezolvarea problemelor. Potrivit Instituţiei Prefectulului, petiţia adresată Instituţiei Prefectului judeţului Gorj a fost transmisă Guvernului României, Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor. În petiţia cu pricina, profesorii cer printre altele respect faţă de profesori, elevi şi părinţi, alocarea a 6% din PIB, pentru educaţie, deblocarea posturilor pentru desfăşurarea activităţii normale în unităţile de învăţământ, salarii decente, renegocierea contractului colectiv de muncă. Astfel de acţiuni au avut loc în toate judeţele ţării.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: