spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateCum s-a ajuns la o nouă amânare a includerii Includerea Ansamblului „Calea...

    Cum s-a ajuns la o nouă amânare a includerii Includerea Ansamblului „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO

    Includerea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO a fost amânată din nou. Este un nou eşec suferit de autorităţile locale şi cele culturale de la nivel naţional cu privire la recunoaşterea valorii universale a ansamblului realizat de marele sculptor Constanstin Brâncuşi.

    Deputatul Mihai Weber, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a anunţat decizia care a fost luată: „Înainte de a fi parlamentar, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, sunt gorjean. Iar astăzi sunt trist, pentru că a fost amânată includerea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor”, realizat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuși, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Decizia a fost luată în cadrul celei de a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, unde s-a discutat despre situația siturilor memoriale asociate conflictelor recente, cum este și Ansamblul de la Târgu Jiu, realizat ca omagiu adus eroilor români din Primul Război Mondial“.

     

    Ansamblul monumental asociat doar unui memorial de război

     

    Deputatul PSD a spus că s-a geşit atunci când s-a propus ca ansamblul brâncuşian să fie inclus în patrimoniul UNESCO ca memorial de război, deşi valoarea principală este cea artistică: „UNESCO a solicitat unor grupuri de experți independenți să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile și valorile UNESCO. Experții au fost categorici și au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează și opera lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu. Din păcate, ansamblul monumental a fost asociat doar unui memorial de război, fără să se țină seama și de valoarea sa artistică și de faptul că autorul a fost unul dintre părinții sculpturii moderne.

    Problema siturilor de război a stârnit vii dispute și, în final, s-a decis ca statele membre UNESCO să facă parte dintr-un grup de lucru, în care să-și exprime pozițiile pe marginea acestui subiect. Concluziile vor fi prezentate în 2022, la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial.

    Amânarea asta mă întristează, dar îmi dă și speranța că toți factorii de decizie din România se vor implica, în anul care a rămas, pentru susținerea și promovarea dosarului. Aici nu este timp și nici loc de gesturi, simpatii sau antipatii politice. Memoria lui Constantin Brâncuși și opera sa trebuie să ajungă acolo unde le este locul: în selectul club UNESCO, pe Lista patrimoniului Mondial!”.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: