„Odă Bucuriei“ în Parcul Coloanei „fără Sfârșit“. Concert susținut de violonistul Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius

0
469

Un adevărat eveniment cultural va avea loc miercuri, 11 august, în Parcul Coloanei „fără Sfârșit“.

Violonistul Alexandru Tomescu va susține un concert cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de pianistul spaniol Josu de Solaun. Concertul va începe la ora 19.30.

Concertul face parte din ediția a XIV-a a Turneului Internațional Stradivarius și prezintă Simfonia a-IX-a – „ODĂ BUCURIEI” – compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian de Hans Sitt.

„Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare reîntoarcerea Turneului Internațional Stradivarius 2021- “ODĂ BUCURIEI”, la Târgu Jiu. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a IV-a de L.v. Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul…Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concert cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia”, a spus  Alexandru Tomescu.

Publicul gorjean va asculta „ODĂ Bucuriei”

Publicul gorjean va avea ocazia să asculte pe parcursul a 75 de minute programul „ODĂ Bucuriei” (1785), care are durata de 75 min și este renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului și istoricului german, Friedrich Schiller și este una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven. Mai este renumită și pentru că această simfonie este actualul imn oficial al Uniunii Europene, având premiera în 1827.

Turneul Internațional Stradivarius 2021 este dedicat și în acest an unei cauze de interes public- se lansează Bursa “ADRIAN TOMESCU” (reputat pianist, tatăl violonistului Alexandru Tomescu) și va fi acordată unui tânăr muzician activ al Fundației Culturale “REMEMBER ENESCU”, în urma deciziei unui juriu.

„Acum 14 ani, Turneul Stradivarius a pornit de la o idee și trebuia să se întâmple măcar o singură dată: Vioara Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, trebuia să ajungă la cât mai mulți spectatori, adevărații proprietari ai instrumentului, declara Violonistul Alexandru Tomescu. Astăzi, acest proiect este un adevărat experiment cultural, care continuă, an de an și spune poveștile muzicii clasice, adevărate, pentru că avem încredere în puterea lor de a sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere muzica și să participe. Credem că Turneul Stradivarius a strâns astăzi o colecție a celor mai frumoase și inspirate muzici ale secolelor, o serie de povești pe care le găsești rar și pe care le iubești toată viața“, se arată într-un comunicat de presă.

Evenimentul este organizat la Târgu Jiu, de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația pentru Democrație Educație Respect.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here