Avat de Jiu

0
169

Pescuitul, pentru mulţi dintre noi, nu mai este doar o pasiune, a devenit o stare. Am uitat în doar câteva zile frigul îndurat la ultima şedinţă de pescuit. Aşa că într-o seară, când stăteam, la o cană de vin fiert, alături de câţiva prieteni iubitori şi ei ai pescuitului cu artificiale şi analizam noi diverse locaţii şi oportunităţi pentru o partidă de spinning, ne vine ideea. Işalniţa, din nou Işalniţa.

Cu voblerul printre lupi

Locaţia aleasă era canalul de apă caldă, ce iese din Termocentrala Işalniţa. Am hotărât să mergem în cursul săptămânii, deoarece este mai liber de pescarii de staţionar. Cu trusele pline ochi de năluci eram decişi să prindem măcar un mustăcios, dar ţinta noastră era avatul. Peştele mai este „alintat” şi lupul apelor deoarece vanează în grup. Bulversează bancul de obleţi iar apoi înghit cu lăcomie pe cei pierduti de banc. Peştele ăsta este greu de descifrat, are toane, uneori prinzi o zi cand pescuieşti unul dupa altul, alteori faci zeci-sute de lansări şi cu greu ai un atac.

Răpitor de apă caldă

Canalul cu apă caldă are circa 1-1,5 km, malurile sunt greu accesibile datorită vegetaţiei. Distanţa de lansare este de cele mai multe ori foarte scurtă, de accea trebuie lansete ceva mai scurte cu care să te poţi şi strecura prin mărăciniş. Avatul este un peşte sperios şi datorită texturii canalului este indicat să te apropii cat mai încet de malul apei. Fără mişcari inutile şi cât mai multa grijă, în lansarea nălucii pentru a evita agăţătorile. Am folosit diverse tipuri de vobler adaptate la curent, zona de lansare şi adăncimea apei. Atacurile au fost pe voblere tip minnow, culoare naturală ce imită obletele. Eu am prins un clean destul de frumos la un vobler de 12cm. Au fost şi ceva atacuri de somotel, am reuşit chiar capturarea a doi somotei de circa 1,5 kg. Dar cel mai mare peşte a fost prins de colegul nostru, un avat de 80cm de o frumuseţe rară…Noi eliberăm cam toţi avaţii pescuiţi pe Jiu, datorită faptului că sunt rari şi vrem ca peste câţiva ani să avem o populaţie sănătoasă. Şedinţa a fost destul de reuşită, ţinând cont că în perioada asta, nu prea ai unde să pescuieşti răpitor la artificiale. Am văzut destule atacuri de rapitor şi sigur vom mai merge pe canal. Următoarea şedinţă, voi lua un echipament mai light, pentru clean. E o zonă bună mai ales în perioada rece a anului.

Fir întins şi o iarnă scurtă, dragi pescari gorjeni.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here