spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsAvat viteză

    Avat viteză

    Avatul, peştele cu cel mai exploziv atac din apele noastre, iubitor de anafore şi curenţi, el creează ambuscade şi atacă la vedere în special bancurile de obleţi. Pare o bombă ce expodează la suprafaţa apei din care obleţii, precum schijele, sunt împraştiaţi în toate direcţiile…

    Unde-l găsim?

    La noi în judeţ nu există din păcate acest frumos peşte, deşi până prin anii 70-80 era, însă pe Jiu în aval de barajul de la Işalniţa eu am prins deseori avat, unii chiar la dimensiuni respectabile. Mai găsim pe şi pe Olt, dar adevăraţi avaţi se prind pe Dunăre. Unul din cele mai prolifice locuri cu avat pe Dunăre în perioada călduroasă este zona Porţile de Fier2, iar când se lasă frigul îl găsim localizat mai către aval de baraj, în zona Gruia-Pristol-Salcia(MH). De obicei avatul, mai ales în perioada de vară, atacă la suprafaţă şi în apropierea malurilor. În perioada mai rece a anului coboară între ape odată cu bancurile de mărunţiş. Un peşte care face parte din familia cipinidelor la fel ca şi crapul sau cleanul însă este un răpitor foarte agresiv. Umblă de obicei solitar dar în momentul vanătorii se strang cateva exemplare care harţuiesc mărunţişul, bulversează bancul de albitură creeand panică atat în randul peştişorilor cat şi al pescarului prin atacurile sale zgomotoase.

    Ce-i dăm?

    Pescuitul avatului mare se face îndeosebi cu artificiale, dar uneori în perioada rece am văzut pescari care dau şi cu montură la peştişor de preferinţă oblete. Cel mai spectaculos pescuit este la artificiale în perioada când atacă lângă maluri. Alegerea nălucii se face în funcţie de anumiţi factori din zona unde se pescuieşte, curentul, adâncimea, transparenţa apei te vor îndruma în alegerea nălucii. Eu personal prefer culorile cât mai naturale ce imită obleţii, încercând să plimb năluca în zona de vanătoare a avatului. Oscilante, grele, de formă alungită(salcie) mulinate repejor sunt poate cele mai utilizate artificiale în zonele cu deschidere largă, gen baraje. Rotativă, căreia dacă-i mai adăugăm şi un pic de puf alb pe ancoră şi o tragem de-a lungul malului pare de nerefuzat. Voblerul, atât floting cat şi sinking, tras rapid acolo unde bate avatul creează senzaţii extreme atunci când este confundat cu un oblete de catre tarponul nostru mioritic. Când se retrage către adâncuri, în perioada mai rece, un shad alb sau un pilker poate face diferenţa, naturaleţea shadului şi vibraţia redusă, păcălesc şi exemplarele mai mofturoase. Firul folosit este monofilament subţire(0,20-0,25mm)de bună calitate şi un alt lucru important este grija acordată mulinetei, trebuie verificată frâna să nu fie prea stransă deoarece atacul este brutal şi firul poate ceda. Concretizând, pot spune că nu există o reţeta de succes în pescuitul avatului dar sunt unele lucruri importante de care trebuie să ţi cont atunci când dai la avat. Un rol principal îl are alegerea locului de pescuit, să fie linişte şi cât mai puţine mişcări inutile deoarece este un peşte precaut care se bazează în mare măsură pe văz atunci când atacă. Ştiind modului de viaţă al avatului te ajută să depistezi mai uşor localizarea ariei sale de vânătoare. Cunoaşterea evoluţie nălucii pe care o foloseşti în raport cu locul ales de pescuit şi modul de atac al avatului, pot fi factorii decisivi atunci când vizezi această specie de peşte.

    Toate acestea şi multe altele despre avat le puteţi afla doar mergand la pescuit, să ne vedem sănatoşi pe apă, fir întins dragi pescari gorjeni.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: