spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsBoilles românesc

    Boilles românesc

    Nu cred să existe pescar, indiferent de stilul de pescuit preferat, care să nu fi citit vreun articol sau să nu fi vazut vreun reportaj cu si despre pescuitul la crap. Sunt convins de faptul că oricare dintre împătimiţii sportului cu undiţa, atunci când au ocazia şi timpul necesar, se aşează comfortabil în faţa televizorului şi comutând din telecomandă, la posturile de televiziune ce difuzează emisiuni despre pescuit şi vânătoare privesc cu admiraţie şi respect, poate şi cu puţină invidie pe acei pecari care, îmbrăcaţi în haine cu diverse inscripţionări ale unor firme de renume şi folosind unelte de pescuit ale acelor firme, au driluri cu capturi impresionante. Cu mare interes şi curiozitate admiram monturi dintre cele mai fine şi mai sofisticate, nade dintre cele mai aromate şi colorate, ustensile de pescuit de cea mai bună calitate care „aduc” în minciog „crapul cel mare” , şi începem să visăm frumos, dacă într-o zi …! Atenţie însă, dragi prieteni că nu tot ce zboară se mănâncă, şi părerea mea, dintre aceste emisiuni unele sunt regizate iar majoritatea sunt făcute pentru publicitate. Nu contest eficienţa acestor monturi şi nade sau calitatea lansetelor şi mulinetelor, dar trebuie ţinut cont de două aspecte şi anume de faptul că acei pescari nu-şi bat joc de pescuit(nu pleacă acasă cu plasa de ciortani, pentru a se lauda la vecini şi prieteni) şi datorita faptului că pescuitul crapului se practică C&R, acei oameni nu-şi mai pun problema să prindă crap, aşa cum facem noi, ci îşi pun problema să prindă crap mare, motiv pentru care „specialiştii” în domeniu, inventează tot felul de nade, testează tot felul de arome, de atractanţi, de uleiuri etc.

    Revenind pe plaiuri mioritice, trebuie spus faptul că pescuitul crapului este un pescuit costisitor, care necesită timp şi trebuie ţinut cont de câteva reguli esenţiale:
    -O lansetă din două elemente bună şi echipată corespunzător, cu o mulinetă cu tambur „long cast” şi frână micrometrică îţi va garanta aruncări la distanţă şi îţi va uşura drilul, dar nu îţi va aduce peştele în cârlig;
    -Crapul este un peşte mofturos şi pe măsură ce înaintează în vârstă şi greutate devine suspicios, motiv pentru care o linie fină, cu fir de culoare închisă(neru, maro sau cameleon, nu mai gros de 0.30 pentru lacuri şi 0.35 pt rauri) şi plumb la fel(vopsit sau ţinut în oţet ), precum şi un forfac mătăsos care se camuflează pe substrat, vor mări şansele pentru mai multe trăsături;
    -În locurile accidentate, cu praguri şi/sau scoici folosirea înaintaşului este „obligatorie”
    -Nădirea locului este foarte importantă şi se face ţinând cont, în principal, de intensitatea curentului, pentru râuri şi de substrat pentru lacuri, iar ce am folosit pentru nădire automat folosim şi în cârlig.
    -Datorită felului de a se hrăni al crapului(absoarbe hrana), este recomandată folosirea monturii, cu fir de păr pentru o înţepare optimă în partea inferioară a gurii(„buza de jos”)

    Nada folosită la crap este atât de diversificată de la boillesuri şi pelete până la clasicul cub de mămăliga sau bobul de porumb, încât cu greu poţi să alegi ceva pentru o şedinţă de pescuit. Trebuie ţinut cont de faptul că în crescătorii sau în lacuri unde crapul este hrănit din abundenţă, acesta poate deveni foarte pretenţios şi poate să ignore orice altă nadă sau aromă, în afară de cea cu care este învăţat, dar în ceea ce priveşte crapul sălbatic, după părerea mea, nu va face diferenţa între un boilles şi un cub de mămăligă sau bob de porumb, între aroma de vanilie sau cea de căpşună, ci le va manca cu aceeaşi poftă pe oricare dintre ele(asta în cazul în care le va găsi). De aceea pentru aceia dintre pescari care nu vor sau nu îşi permit să cumpere sau să prepare boillesuri le recomand boillesul românesc, mămăliga tare.

    Urmatoarea reţetă de mămăligă este destul de simplă şi nu aşa de costisitoare iar personal mi-a adus capturi destul de frumoase între 2 şi 13kg:
    O cană de 250ml de apă şi una la fel cu mălai, o linguriţă rasă de făină de grâu, colorant şi de aici mai departe în funcţie de imaginaţie şi buzunar putem adăuga ce ne trece prin cap, esenţa, îndulcitor, atractanţi etc. Se pune apa pe foc, se adugă colorant iar când începe să fiarbă se adaugă treptat mălaiul şi esenţa mestecând continuu circa 5-10 minute. Se scoate mămăliga, se dă o forma dreptunghiulară apoi se dă din nou la fiert într-o oală mai mare cu apă aproximativ 30-35minute. „Rezultatul” se pune între două scânduri şi se presează cu o greutate şi se lasă la răcit câteva ore. Dacă mălaiul este foarte fin va ieşi o mămăligă elastică ce poate fi folosită, atât pe fir de păr, cât şi direct în cârlig. Personal recomand un mălai „mai mare” iar în acest fel mămăliga va ieşi foarte tare, putând fi folosită numai pe fir de păr, pentru exemplarele de crap mare.

    Vă garantez că veţi avea nişte „boillesuri româneşti” excelente colorate şi parfumate, aşa cum veţi dori.

    Trăind cu speranţa ca tenii şi ciortanii aduşi în această primăvară de A.J.V.P.S vor supravieţui plaselor, paraşutelor, lăcomiei şi nesimţirii „pescarilor” şi în câţiva ani vom putea prinde şi noi crap.

    Vă doresc sănătate şi „Fir întins”!
    Liviu TOROPU

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: