spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsCiocane pe substrat

    Ciocane pe substrat

    Şalăul…..acest frumos şi mult râvnit peşte al apelor noastre, uriaşul dinţos care face ambuscade pe substratul apei cu o precizie şi o tehnică unică. Un peşte care preferă structurile din apele adânci ale Dunării şi marilor râuri, sau gropanele lacurilor de câmpie. Bine camuflat, agresiv, teritorial şi dotat cu dinţi sănătoşi, face ravagii în rândul peştilor care intră în zona sa de vânătoare.

    Pescuitul şalăului cu momeli artificiale, în special cu cele soft (shad, grub etc.), poate fi considerat o adevărată artă. Prezentarea nălucilor şi echipamentul special ales pentru acest stil de pescuit sunt factori care conduc la însuşirea rapidă a tehnicilor de fineţe necesare în pescuitul şalăilor. Localizarea arie sale de vânătoare este cel mai greu lucru în abordarea unei şedinţe de pescuit la şalău. În perioada rece, cum este acum, ajutorul unui sonar este decisiv. Datorită acestuia putem găsi gropanele sau structurile care ascund şalăii. Odată ce aţi depistat o astfel de zonă, trebuie tatonat centimetru cu centimetru până vom primi acea trăsătură specifică şalăului, numită sugestiv ”ciocan”. Un foarte bun pescar de jigging pe apele sălbatice de la noi din ţară, Ovidiu Ursachi, îmi spunea, într-o discuţie, că în momentul depistării zonei cu şalău procedează ca ursul care găseşte mierea în scorbură. Este, poate, caracterizarea perfectă a acestui stil de pescuit. Uşor, fără grabă, cu răbdare şi concentrare dusă la extrem, putem avea rezultate uneori neaşteptate. Pierderile de năluci sunt destul de însemnate tocmai datorită zonelor accidentate unde căutăm şalăul.

    „Big Hammer”, o nălucă nouă

    Dacă discutăm despre pescuitul şalăului cu plastice moi trebuie spus că echipamentul este special ales pentru acest stil de pescuit. Piaţa articolelor de pescuit are dezvoltat un segment special pentru tehnicile de jigging. Lansete senzitive care să poată transmite semnalele venite de la nălucă. Fire împletite rezistente la abraziune, puternice şi cât mai rotunde pentru a tăia uşor apa. Mulinete uşoare dar şi rezistente la acţiunea firului textil, un lucru foarte important. Plasticele de diferite culori şi forme precum şi capetele de jig de diferite greutăţi sunt indispensabile din trusa oricărui pescar de şalău. În momentul în care capeţi o oarecare experienţă a locurilor de pescuit, implicit a tabieturilor şalăilor din acele locuri, ştii şi ce să-ţi achiziţionezi atunci când mergi la pescuit. Piaţa oferă o gamă care să acopere toate necesităţile. Aş mai rămâne un pic în domeniul nălucilor, prezentându-vă o nălucă apărută recent pe piaţa noastră. Deşi o folosesc de puţin timp, ”Big Hammer” a devenit una din preferatele mele. „Big Hammer” sunt uşor de recunoscut după designul original al cozii rectangulare. Forma cozii Square Tail, combinată cu alura hidrodinamică, îi oferă o vibraţie permanentă în acţiune – chiar şi la recuperări foarte lente. O nalucă ce nu este doar atractivă, dar oferă de asemenea echilibru perfect între durabilitate şi evoluţie în apă. Inutil de spus că trăsăturile “ciocan” vor căpăta alt sens atunci când pescuiţi cu BigHammer.

    Pescuitul şalăului cu plastice moi are foarte multe secrete şi oferă multe posibilităţi în funcţie de locul de pescuit. Acestea se pot “fura” doar dacă mergeţi la pescuit. Cel mai bine ar fi ca atunci când vreţi să vă iniţiaţi în aceste frumoase tehnici, să aveţi alături pescari cu o oarecare experienţă privind echipamentul şi locul de pescuit.
    Dragii noştrii pescari gorjeni vă dorim fire zbuciumate şi ”ciocane” sănătoase. Fir intins!

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: