spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele

    Destinaţii

    Dubova

    Tare frumos şi curat pescuitul la artificiale, recomand acest stil de pescuit mai ales tinerilor, dar şi celor care încă pot umbla şi admira frumuseţea naturii. Asta nu face ca şi alte stiluri să fie mai prejos însă spinnerul sau pescarul cu momeli artificiale este cu adevărat răsfăţat în cea ce priveşte frumuseţea peisajelor. Ei, spinnerii, dar şi pescarii la muscă umblă de obicei în zone sălbatice sau acolo unde natura se desfăşoară în toată splendoarea ei. Pe o astfel de locaţie am fost şi eu zilele trecute, mai exact în zona Cazanele Dunării(Dubova). Se spune şi nu degeaba că zona Cazanelor sau clisura Dunării este cea mai pitorească zonă a marelui fluviu. Adevărat ! Peisajele sunt impunătoare şi te copleşesc prin spectaculozitatea formelor create de apa care a spălat calcarul munţilor. Acolo în Cazane, fluviul se îngustează şi curge nervos ca un taur obosit, obosit de atât umblat prin Europa. La ieşirea din Cazanele Mari, pe fluviu se află un imens golf(Golful Dubova), acolo Dunărea pare a se odihnii niţel pentru ca mai apoi să forţeze şi ultima redută a naturii, Cazanele Mici. Odată ieşită din Cazane, apa fluviului mai formează un golf, golful Mraconia. Curgerea uneori inversă a apei pe lângă stâncile albe crează impresia că fluviul nu mai vrea să se despartă de duşmanul cu care s-a luptat de milenii, muntele. La intrarea în golful Mraconia statuia înfăţişând chipul strămoşului nostru dac, regele Decebal, păzeşte ţara şi asigură nemurirea ca neam a românilor. În acele locuri istoria noastră stă scrisă în stâncă vezi, Tabula Traiana, Mânăstirea Mraconia sau vestitele peşteri locuite încă din neolitic. Pitorescul peisajelor e greu de descris pe hartie, fie ea chiar şi o fotografie reuşită. Numai la faţa locului puteţi admira pe deplin ce a putut face piatra şi apa din lupta lor milenară.

    Şalăul din Cazane

    Am verificat temperatura apei Dunării zilnic până să ne hotărâm asupra unei şedinţe de pescuit la şalău. Nerăbdarea ne-a împins la o ieşire compromisă prin lipsa capturilor weekendul trecut. Am hotărât să răzbunăm gherla de data trecută când temperature apei indica doar 2-3 grade Celsius plus şi am mai organizat o scurtă ieşire. De data asta veştile erau bune, apa ajunsese la 6-7 grade şi era propice pescuitului la şalău. Veţi spune. Ce contează câteva grade pe plus! Conteaza foarte mult. Şalăul hibernează şi el alături de alte specii în perioada rece, iar odată ce temperatura apei depăşeste pragul de 5 grade peşti încep să iese din hibernare şi părăsesc gropanele şi ascunzătorile căutând hrană prin apa caldă de lângă maluri. Şalăul urmează bancurile pe oblete sau caută guvizii de pe lângă maluri. Atunci este momentul optim de pescuit.
    Echipamentul este unul special ales. Lansetă senzitivă, fir textil şi o mulinetă capabilă să reziste la abraziunea firului textil. Noi am pescuit la plastice moi sau silicoane armate pe jiguri de 12-16 grame. Am folosit cu predilecţie shadurile de 6-7 cm de culori naturale. Am pescuit la adâncimi de 10-15 metri pe substrat tare cu multe agăţători. Chiar dacă şedinţa de pescuit a fost scurtă, numai câteva ore, asta datorită unei ploi mocăneşti, am reuşit totuşi să avem satisfacţie prin faptul că au fost şi ceva trăsături. Am reuşit chiar să aducem la mal şi vreo doi dinţosi mai ghinionişti şi astfel am deschis sezonul la şalău cu peşti punctabili, pescuiţi pe o locaţie parcă ruptă din rai.

    Până săptămâna viitoare când sper că voi veni şi cu alte veşti la fel de bune dacă nu chiar mai bune, eu vă urez fir întins şi sănatate, dragii mei pescari gorjeni.

    Cu respect pentru redacţia „Impact în Gorj”
    Claudiu Fiu

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: