Încercare de monopolizare

8
13

Aşa cum am fost obişnuiţi la fiecare sfârşit de an, avem noi modificări la legea pescuitului. Anul acesta, pe siteul MAPDR a fost postat un ordin pe care dacă îl semnează Ministrul Valeriu Tabără şi care v-a intra în vigoare. Foarte multe asociaţii de pescari vor fi desfinţate şi astfel vom fi nevoiţi să devenim membrii AJVPS. Ordinul pare scris de AGVPS deoarece prevede criterii de neîndeplinit de către noile asociaţii înfiinţate în ultimii ani. Se cere realizarea unui punctaj pe care se pare că-l îndeplineşte doar AGVPS-ul.

De ce se vrea oare monopolul asupra pescarilor sportivi de către o asociaţie care, cel puţin la noi în zonă, nu a realizat nimic? În anul 1953 au fost cooptaţi şi pescarii ca membri cotizanţi în rândurile acestei asociaţii. Eu am permis din 1992 şi pot spune că efectiv nu am văzut nicio schimbare în bine pe apele noastre. Din contră, e din ce în ce mai rău, braconierii s-au înmulţit, peştele este expus deversărilor de baraje şi poluării, iar multe specii au dispărut şi altele sunt din ce în ce mai rare. Prefer să cotizez direct către Jandarmerie, angajaţii acestei instituţii îşi fac corect şi prompt meseria. Sunt respectaţi şi bine primiţi de pescarii sportivi atunci când vin în control pe apele Gorjului. Deranjul făcut în ultimul an, când foarte mulţi pescari au ales să părăsească ajvps-urile, devenind membrii altor asociaţii au cam zdruncinat bugetele asociaţiilor. Trebuiau luate „măsuri” urgente ,de tip „colhoz”, proiectând astfel un ordin prin care să monopolizeze pescuitul sportiv din ţara noastră.

AJVPS-Gorj, fără pescari!

Să luăm cazul unei asociaţii nou înfiinţate, cu câţiva membri. În primul rând, preţul cotizaţiei de membru este mult mai mic decât la ajvps. Fiind nou înfiinţată, se zbate să câştige încrederea pescarilor făcând populări şi ecologizarea zonelor de pescuit. Atrag fonduri din donaţii şi sponsorizări pentru a promova pescuitul sportiv. De ce trebuie să se dea în cap unor astfel de asociaţii cu iniţiativă?
Am propus personal, într-o şedinţă a AJVPS Gorj, o schimbare de statut prin care sa alocăm o sumă de bani ( 20% din cotizaţia anuală), pentru populări. Am fost, practic, huiduit de către vânătorii din sala respectivă. Este normal ca acelaşi gest l-au avut şi atunci când am propus ca bugetele pescarilor să fie separate de cele ale vânătorilor.
Păi cum să nu rămâneţi domnilor vânători ”sportivi” fără membri pescari dacă gândul dumneavoastra stă numai la banul provenit din cotizaţia de membru? V-aţi pus vreodată mintea la lucru să gândeasca ceva proiecte pentru atragerea unor fonduri pe programe de finanţare europene? Aşteptaţi să vă salveze ordonanţe de urgenţă. Mişcaţi fraţilor şi voi ceva!
Am, însă, o veste tristă pentru ajvps, se pare că ordinul este blocat la minister în urma petiţilor online făcute de către pescarii sportivi, cluburile şi asociaţiile ce reprezintă cu adevărat pescarul sportiv român. Dragii noştri pescari gorjeni, vă uram să fiţi deştepţi şi fir întins!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here