spot_img
9.1 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsProhibiţia 2011

    Prohibiţia 2011

    Legislaţie

    Gata, ANPA s-a spălat pe mânuţe şi a dat în arendă către asociaţii majoritatea apelor din judeţul nostru, conform noului ordin privind practicarea pescuitului recreativ/sportiv. Cum era de aşteptat AJVPS Gorj a primit cele mai bune zone, poziţiile 1,2,3,4,5,9,11,14-18 sunt arendate de către această asociaţie. Restul apelor fiind disputate de alte trei asociaţi locale de pescari.

    • 1 Jiu 125 Km Bumbeşti-Jiu – Tânţăreni
    • 2 Motru 45 Km Baia de Aramă – Corcova
    • 3 Tismana 30 Km Tismana – Rogojelu
    • 4 Bistriţa 20 Km Peştişani – Rogojelu
    • 5 Jaleş 15 Km Runcu – Rogojelu
    • 6 Sohodol 5 Km Runcu – Stolojani
    • 7 Suşiţa 15 Km Curpen – Vrăguteşti
    • 8 Orlea 5 Km Celei – Arjoci
    • 9 Blahniţa 12 Km Săcelu – Albeni
    • 10 Olteţu 12 Km Polovraci – Alimpeşti
    • 11 Gilort 80 Km Bumbesti Pitig – Tânţăreni
    • 12 Amaradia 62 Km Izvoare-limita jud Dolj
    • 13 Jilţ 49 Km Izvoare-confluenta cu raul Jiu
    • 14 Baraj Termo-Turceni 70 Ha Turceni
    • 15 Baraj ACH Turceni 150 Ha Turceni
    • 16 Lac Vădeni 72 Ha
    • 17 Baraj Târgu-Jiu 35 Ha
    • 18 Baraj Rovinari 12 Ha

    La această data persoanele fizice pot solicita şi obţine permise de pescuit recreativ/sportv de la asociaţiile de pescării sportivi care deţin autorizaţii de pescuit recreativ/sportiv. Practic singurele asociaţii care au îndeplinit condiţiile cerute de ANPA şi care pot deocamdată distribui permise de pescuit sunt AJVPS Gorj şi MOB PESC Rovinari. În urma contestaţiei făcută de către APS Motru şi soluţionată pe 07 martie 2011 se pare că şi această asociaţie poate elibera permise de pescuit sportiv. Singura asociaţie din judeţ care nu a primit nicio apă în arenda este AVPS Egreta Gorj. Peste circa 2 săptămâni se vor putea depune din nou dosarele şi pentru restul fondurilor rămase libere. Acestea sunt: Şuşiţa, Amaradia, Jilţ, Sohodol şi Olteţ.

    Permisul de pescuit are valabilitate în toate habitatele naturale. Pentru zonele unde s-au eliberat autorizaţii de pescuit recreativ/sportiv(vezi tabel),deţinătorul permisului are obligaţia de a respecta regulamentul propriu al acestora.

    Pe Olt, Dunăre şi restul apelor gorjene ce nu sunt trecute în tabel se poate practica pescuitul recreativ/sportiv fără nicio obligaţie doar respectând legea şi fiind posesor de permis de pescuit.
    Avem deci în judeţul nostru 18 zone de pescuit unde ANPA a eliberat sau va elibera autorizaţii de pescuit recreativ/sportiv asociaţilor de pescari. Asociaţiile care au primit autorizaţie au şi ele câteva obligaţi printre care:
    -să organizeze pescuitul recreativ/sportiv pentru membrii săi şi pentru membrii organizaţiilor cu care acestea au relaţii de reciprocitate.
    -să accepte accesul altor posesori de permise de pescuit sportiv cu achitarea tarifelor stabilite de asociaţie, menţionate în regulamentul propriu şi comunicate la ANPA.
    -să organizeze competiţii de pescuit.
    Dacă asociaţiile nu respectă aceste puncte îşi pot pierde autorizaţia eliberată de către ANPA pe zona respectivă.

    Prohibiţie 2011

    Pe data de 08 martie a fost publicat în M.O. ordinul privind prohibiţia pescuitului în 2011
    Câteva articole ne sunt foarte utile şi trebuie musai respectate:

    ORDIN
    privind prohibiţia pescuitului în anul 2011
    Art. 1. – (1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 4 aprilie-2 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 4 aprilie-18 mai inclusiv.
    Art. 5. – (1) Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al speciilor de peşti, după cum urmează:
    a) ştiuca, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 26 martie în anul 2011 şi pe o durată de 40 de zile în perioada 15 februarie – 26 martie în anul 2012; în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/sportiv şi a momelilor artificiale;
    b) lostriţa, păstrăvul de mare, lipanul, mihalţul şi caracuda, tot timpul anului;
    c) păstrăvul indigen, păstrăvul fântânei şi coregonul, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi din 15 septembrie – 31 decembrie 2011;
    Art. 6. – Prohibiţia pescuitului în scop comercial şi familial al scrumbiei de Dunăre se stabileşte pe sectoare astfel:
    a) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 8 zile, în perioada 24 aprilie – 1 mai inclusiv;
    b) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 22 de zile, în perioada 1 mai – 22 mai inclusiv;
    c) pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Gura Timocului, km 845,6, pe o durată de 30 de zile, în perioada 14 mai – 12 iunie inclusiv.

    Ministrul Agriculturii si Dezvoltării Rurale,
    Valeriu Tabără Ministrul Mediului si Dezvoltării Durabile,
    Cristian Apostol – secretar de stat

    Despre modul cum utilizează asociaţile, banii noştri trebuie sa fim direct interesaţi de aceea vă promit dragi pescari că personal mă voi implica şi cerceta modul cum sunt utilizate fondurile obţinute din cotizaţia noastră, a pescarilor.

    Fiţi deştepţi şi fără frică, dragii mei pescari jieni. Fire zbuciumate şi sportivitate!

    Cu respect pentru redacţia „Impact în Gorj”

    Claudiu Fiu

    Te-ar mai putea interesa

    6 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: