spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăFir ÎntinsŞtiucă la gheaţă

    Ştiucă la gheaţă

    Probabil că mulţi se întreabă de ce să ieşi afară o zi întreagă de iarnă, în loc sa stai cuminte în casă, la căldură. Pescarii care în acest sezon nu se mulţumesc să viseze la partidele de pescuit trecute şi viitoare, ştiu de ce. Nimic nu se compară cu o ieşire pe gheaţă împreună cu prietenii, alături de un vin fiert o jumară de porc şi o ştiucă frumoasă. Dacă ar fi să compar pescuitul la copcă cu ceva anume, l-aş asemăna cu întâlnirea unui bun prieten pe care nu l-am văzut de mult timp.

    Dacă aţi hotărât să ieşiţi la o partida de ştiucă pe gheaţă trebuie sa ţineţi cont de câteva sfaturi pentru ca şedinţa să fie plăcută. Îmbrăcămintea trebuie să ne asigure căldura, dar nu trebuie neapărat să nu ne mai putem mişca datorita ei. Îmbrăcaţi-vă cu lucruri din lână sau polar fleece, mai degrabă decât cu sintetice. Puneţi-vă o pereche de ciorapi de bumbac, peste care trageţi o pereche de ciorapi din lână. Bocancii e bine sa aibă o talpă cât mai înaltă. Cea mai potrivită căciulă este cea rusească, cu urechi care se pot lăsa în jos. Vă asigur că, după un timp, vă va fi cald şi o veţi scoate din când în când să vă răcoriţi. Mânuşile cele mai potrivite sunt tot din lână sau fleece, cu un deget. Nu le scoateţi, ci tăiaţi-le vârfurile astfel încât să puteţi scoate degetele afara. Pe lângă îmbrăcăminte şi încălţăminte, e bine să aveţi şi un „încălzitor” din prune, mai ales dacă sunteţi împreună cu câţiva prieteni. Chiar dacă nu o să prindeţi prea mulţi peşti, vă va rămâne amintirea unei zile pline de poveşti pescăreşti. Bineînţeles, nu sunt de dorit exagerările în această privinţă.
    Ustenilele folosite sunt foarte simple, o lansetă scurtă (2 m) şi o mulinetă cu un fir mai subtire decât cel pe care-l folosim vara. Se foloseşte fir mai subţire deoarece îngheaţă şi devine rigid dar nici peştii nu sunt aşa bătăioşi cum sunt în sezonul cald. Mai aveţi nevoie de o uneltă de spart gheaţa, toporişcă sau o foreză. Un obiect util este o supieră de genul aceleia folosite în bucătărie la îndepărtarea spumei din oala în care fierbeţi carne. Vă trebuie la îndepărtarea pojghiţei de gheaţă ce se formează în copcă. La copcă se poate pescui în mai multe feluri, dar cea mai utilizată metodă de pe la noi este cea cu peştisor viu, la ştiucă. La acest pescuit nu aveţi nevoie nici măcar de undiţă, e suficient un băţ cu o lungime mai mare decât diametrul copcii. Firul de 0.25-0.35 mm, cu strună metalică şi ancoră, se leagă de mijlocul băţului, iar băţul se aşează într-o poziţie instabilă, astfel încât o trăsătură a peştelui mai puternică să-l facă să cadă. Nu folosiţi pluta, ci numai un plumb la 20-30 centimetri de peştişor, care să-l facă să rămână la adâncimea dorită. Pescarului nu îi rămane de făcut decât să urmărească aceste beţe popic şi să recupereze ştiuca atunci când aceasta a muşcat.

    Precauţii

    Nu intraţi pe gheaţă dacă e mai subţire de 8-10 centimetri. Aveţi grijă ca aceşti centimetri să fie de gheaţă limpede, de senin, adică formată datorită gerului şi nu prin depunerea zăpezii pe apă. Gheaţa formată prin tasarea zăpezii are bule de aer care o fac să fie sfărămicioasă. Fiţi atenţi la grosimea gheţii în locurile cu un curent uşor de apă, la mal, lângă stuf, fiindcă de obicei aici grosimea gheţii este mai mică. Dacă aveţi dubii privind greutatea dumneavoastră în raport cu rezistenţa gheţii, ideal ar fi să aveţi o funie de vreo 10 metri pe care să vi-o legaţi de mijloc, lăsand capătul celălalt liber. Dacă veţi cădea în apă, cei care vin să vă salveze să aibă de ce apuca. Dacă înaintea dumneavoastră au intrat pe gheaţă alţi pescari, intraţi pe urmele lor. Informaţi-vă de la colegi sau de la localnici despre grosimea gheţii. Dacă aţi făcut o copcă cu o deschidere ceva mai mare, semnalizaţi-o la plecare prin blocuri de gheaţă sau crengi, pentru a nu deveni o adevarată capcană pentru alţii care nu ştiu de prezenţa copcii în acea zonă. Într-o oră la temperatură scăzută şi o fulguială de câteva minute, acea gaură în gheaţă nu mai este vizibilă. Nu ezitaţi să acordaţi ajutor celor aflaţi în pericol. Dacă se respectă aceste lucruri, la sfârşitul partidei de pescuit putem spune că a fost o zi reuşită. Dacă prindem şi ceva peşte … cu atât mai mult.
    Un sincer la mulţi ani tuturor sărbătoriţilor de Sfântul Ion, sănătate şi fir întins, dragi pescari gorjeni!

    La mulţi ani şi mult respect redacţiei Impact în Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: