Acasa / Headlines / 43 de gorjeni și un chinez aflat în județul nostru, autoizolați la domiciliu

43 de gorjeni și un chinez aflat în județul nostru, autoizolați la domiciliu

43 de gorjeni și un cetățean chinez sunt autoizolați la domiciliu începând cu data de 20 februarie. Măsurile au fost luate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în urma informațiilor primite de la serviciile vamale, aeriene și terestre. „Aceste persoane sunt autoizolate la domiciliu, sunt monitorizate de medicii de familie, care au fost anunțați și de personalul din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj. Menționăm că nu prezintă semne clinice de boală, fiind la această dată clinic sănătoși. Conform Normelor Metodologice, medicul de familie poate acorda concediu medical pentru 14 zile persoanelor care au nevoie de acesta la locul de muncă sau școală, pe baza unui certificat eliberat de către direcțiile de sănătate publică în care se va menționa durata perioadei de carantină. Certificatul eliberat de direcțiile de sănătate publică poate fi ridicat de aparținătorii persoanei aflate în carantină. Certificatul de concediu medical în caz de carantină se poate  elibera și la o dată ulterioară,numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni“, se arată într-un comunicat al DSP Gorj.

De asemenea, 42 de persoane au sosite în țara din Italia, dar nu din zonele care necesită carantinare.

Cine trebuie să intre în carantină

Potrivit DSP Gorj, până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele două țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene“, se arată într-un comunicat al DSP Gorj.

Cine sunt persoanele considerate suspecte de coronavirus

Conform Metodologiilor emise de Institutul National de Sanatate Publica Romania, caz suspect  reprezintă pacientul cu infecție respiratorie acută: debut brusc al cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, și în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19, sau a avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă. Acesta cazuri vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*