spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAngajaţi, ameninţaţi să nu mai facă grevă

    Angajaţi, ameninţaţi să nu mai facă grevă

    Situaţia angajaţilor de la Centrul de Reabilitare Bâlteni este departe de a se fi rezolvat. Oamenii aşteaptă în continuare să-şi primească banii, aferenţi sporurilor pentru anul 2010, în ciuda protestelor, dar mai nou, spun ei, se confruntă cu ameninţări de la conducerea Direcţiei de Asistenţă şi Protecţia Copilului. Cristi Aldescu, liderul BNS Gorj, asigură că banii au fost alocaţi de Consiliul Judeţean, în urma discuţiilor purtate personal cu Ion Călinoiu. De cealaltă parte, directorul instituţiei neagă acuzaţiile aduse şi asigură că până în luna iulie, banii vor fi recuperaţi de toţi angajaţaţii în tranşe.

    Angajaţii de la Complexul Bâlteni au refuzat vinerea trecută să mai intre în secţii, aduşi la limita răbdării, din cauză că drepturile salariale câştigate în instanţă rămân doar pe hârtie. Dreptate au găsit la Curtea de Apel Craiova, care a recunoscut legalitatea contractului colectiv de muncă pentru 2010, dar nemulţumirile se înteţesc. În timp ce unii au curajul să le dea grai, alţii preferă să aştepte, dar în tăcere. Drepturile salariale pentru norma de hrană, medicamente şi transport au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar tăiate abuziv în martie 2010, motivul invocat de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) Gorj fiind că nu mai sunt bani. După un an petrecut în instanţele de judecată, angajaţii au câştigat, dar se văd din nou neputincioşi. Mai mult, liderul BNS, spune că, protestul de săptămâna trecută s-a lăsat cu ameninţări atât la adresa sa, cât şi a colegilor iar situaţia se tulbură din ce în ce mai mult, la fel ca declaraţiile. „Sincer nu mai ştiu nici eu care este situaţia, pentru că directorul Preoteasa se încurcă în declaraţii. Una spune şi alta face. Ecoul protestului, în loc să fie unul constructiv, ne-a întors 20 de ani în urmă, ca pe vremea comuniştilor. S-au făcut ameninţări la adresa angajaţilor, directorul Preoteasa având grijă să ameninţe că îi dă afară sau că nu îi mai promovează. Există oameni care susţin acest lucru, nu este gratuită afirmaţia”, a declarat Cristi Aldescu, lider BNS Gorj. Un aspect important al problemei este că, sporurile sistate au atras facturi neplătite şi un trai din ce în ce mai împovărat cu cheltuieli, iar angajaţii spun că din suma, care trebuie recuperată, au primit maxim 200 de lei, fiecare. Restanţa pentru fiecare angajat atinge însă între 2000 şi 4000 de lei, asta numai la sporuri pentru hrană, transport şi medicamente, iar potrivit lui Aldescu, în total, la angajaţi trebuie să mai ajungă 30 de miliarde de lei vechi, aferenţi perioadei martie-decembrie 2010.

    „Nici un ban în plus, nu sunt bancă”

    Că sunt bani pentru sporuri, liderul BNS Gorj a primit personal de la preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. Banii au fost prevăzuţi în buget, prin urmare au şi luat drumul instituţiei conduse de Preoteasa, doar că poticneala plăţilor, care se face şi aşa cu ţârâita, ridică semne de întrebare. Cert e că de la Consiliul Judeţean, instituţia nu mai vede nici un ban, pentru că „am alocat suma prevăzută în buget, dar nu sunt bancă”, după cum a spus Călinoiu, citat de Aldescu. Acesta a menţionat şi referirea făcută la discuţii de şeful Consiliului Judeţean la managementul defectuos, care stă în spatele conflictului dintre conducere şi salariaţii DGASPC.

    Plăţi în tranşe

    Sporurile de hrană şi transport au fost plătite, doar pentru ianuarie şi februarie 2010, dar de plată mai sunt alte 30 de miliarde de lei vechi. Oamenii spun la unison că degeaba au hotărârea judecătorească de partea lor, se pare, că mai au de aşteptat, iar cel mai grav, se mai tem, să protesteze, din cauza ameninţărilor primite. „Am ieşit în stradă, ne-am săturat de promisiuni, am avut răbdare, dar cât să mai avem? Ne vrem sporurile plătite. Am primit doar 150 de lei pentru medicamente, hrană şi transport din toată suma, iar atitudinea nostră pare să deranjeze. Nu spun că îmi pare rău că lupt, pentru că nu sunt singura în situaţia asta, la fel cum nu sunt nici singurul angajat ameninţat a fi concediat sau nepromovat. Conducerea a fost tulburată de curajul nostru, ne-a luat la rost de ce ieşim, de ce protestăm, până la a formula ameninţări clare”, a subliniat reprezentant Sindicat BNS, Bâlteni, Anghelina Linoiu.

    Acuzaţii respinse

    De cealaltă parte, Constantin Preoteasa, directorul DGASPC Gorj, combate acuzaţiile aduse prin simplul fapt că nu sunt reale şi că „probabil, Aldescu le-a cerut colegilor să iasă iar şi nu au mai vrut. Eu habar nu am de ce ameninţări vorbeşte Aldescu, sunt invenţii. Cât priveşte alocarea banilor de la Consiliul Judeţean, banii au fost alocaţi integral, la începutul anului, dar plăţile nu se pot face toate o dată, ci pe semestre. Am achitat sporurile într-o tranşă în luna mai, urmează plăţile pentru lunile iunie şi iulie, când este planificată ultima tranşă”, a precizat Constantin Preoteasa, director DGASPC Gorj. Adevărul care tronează peste conflictul iscat între salariaţi, sindicalişti şi conducerea DGASPC este undeva la mijloc, dar rămâne de văzut cum va fi soluţionată întreaga situaţie, în virtutea unor legi şi sentinţe, care trebuie totuşi aplicate şi respectate. Între timp, angajaţii încearcă să nu dea de fundul economiilor prea curând şi luptă cu disperarea care încet-încet pune stăpânire pe ei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: