spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesAvram, vinovat de crima de la Pojogeni

    Avram, vinovat de crima de la Pojogeni

    Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Inspectoratul General al Poliţiei Române, cercetările în cauza preluată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în legătură cu săvârşirea, infracţiunilor de viol şi omor calificat asupra victimei Mioara Gherasie. Pe tot parcursul cercetărilor penale, inclusiv în timpul executării pedepsei Ţundrea Ilie Marcel a susţinut că nu este autorul infracţiunilor pentru care a fost condamnat în anul 1993 la 25 ani de închisoare şi din care a executat 12 ani de închisoare.

    Procurorii de la Bucureşti au recunoscut în rechizitoriu că fostul procuror Ion Diaconescu a greşit ancheta încă de la început. „Există mai multe elemente care demonstrează că, încă din primele sale momente, ancheta în cazul uciderii victimei G.M a fost orientată în mod greşit spre Ţundrea Ilie Marcel fără a avea în vedere, din păcate, şi existenţa unor alţi suspecţi. Mai mult decât atât, în cadrul anchetei nu au fost verificate în mod amănunţit alibiurile persoanelor suspecte şi nu au fost avute în vedere elemente care ţin inclusiv de psihologia judiciară, aspecte care ar fi putut conduce încă din primele faze la eliminarea din rândul suspecţilor a lui Ţundrea Ilie Marcel”. Cu toate acestea, Diaconescu scapă nepedepsit şi s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că fapta de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor s-a prescris, după cum susţine procurorul Remus Budăi.

    Abuzurile lui Diaconescu

    Anchetatorii bucureşteni au descoperit şi o serie de abuzuri comise de fostul procuror Ion Diaconescu : „nu l-a audiat personal pe Avram Gheorghe, deşi acesta era una din ultimele persoane care văzuse victima în viaţă, nu a ataşat la dosarul de bază al cauzei pe care l-a trimis în instanţă, lăsând la urma dosarului de la parchet procesul-verbal de percheziţie domiciliată efectuată la Avram Gheorghe, declaraţia mamei acestuia, A.I., precum şi un supliment de declaraţie luat lui Avram Gheorghe de către căpitanul M.I., a dispus internarea lui Ţundrea Ilie Marcel la secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Gorj, în vederea efectuării unei expertize psihiatrice, înainte de a începe urmărirea penală faţă de acesta (internarea a avut loc în perioada 25.06.1992- 01.07.1992 iar urmărirea penală a fost începută în data de 13.07.1992) şi înainte de a-l audia personal; la momentul dispunerii expertizei psihiatrice, deşi nu existau probe care să-l incrimineze pe Ţundrea Ilie Marcel a consemnat în ordonanţă faptul că acesta a violat-o şi a ucis-o pe G.M. În timpul procedurii de rejudecare a cauzei privindu-l pe Ţundrea Ilie Marcel, deşi nu avea nicio competenţă legală, l-a audiat pe martorul O.I. în scopul de a-l acuza în continuare pe Ţundrea Ilie Marcel, deşi expertiza ADN demonstra dincolo de orice dubiu că acestuia nu puteau să-i aparţină urmele de spermă de pe tamponul vaginal. Coroborate, toate aceste aspecte susmenţionate au contribuit în mod substanţial la condamnarea ulterioară a lui Ţundrea Ilie Marcel la 25 de ani de închisoare (din care a executat 12 ani) şi la amânarea achitării definitive cu prilejul rejudecării cauzei , fiindu-i cauzată o vătămare a intereselor sale legale. Faptele numitului Diaconescu Ion întrunesc astfel elementele constitutive ale infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzută de art. 246 din Codul penal”, se specifică în rechizitoriu.

    Faptă după faptă

    Potrivit anchetatorilor, Avram a continuat să încalce legea şi a şi fost sancţionat pentru asta: „Astfel, prin sentinţa penală nr. 767 din 17.09.1992 a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 208-209 lit. a.c. din Codul penal, în dosarul cu nr. 5597/1992 a Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti rămasă definitivă prin nerecurare. De asemenea prin sentinţa penală 1145 din 25.05.1995 a Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti a fost condamnat la 2 ani pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 208-209, art. 224 Cod penal. În data de 26.01.1995, Avram Gheorghe l-a ucis în localitatea Pojogeni, judeţul Gorj, pe C.M. căruia i-a sustras o sumă de bani. Cu privire la aceste fapte prin sentinţa penală cu nr. 86 din 15.09.1995 a Tribunalului Gorj, în dosarul cu nr. 2207/1995 a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 174-176 lit. b cu aplic. art. 37 lit. b şi art. 211 alin. 1 cu aplic. art. 37 lit. b la o pedeapsă totală de 19 ani închisoare. Sentinţa a rămas definitivă prin decizia penală cu nr. 202 din 09.09.1996 a Curţii de Apel Craiova în dosarul cu nr. 79/1996. Cu privire la infracţiunile săvârşite asupra victimei C.M., Avram Gheorghe a fost arestat în data de 31.01.1995 şi eliberat condiţionat prin Sentinţa penală 1382 din 21.07.2009 a Judecătoriei Târgu-Jiu, rezultând un rest neexecutat de 1835 de zile”. Dosarul lui Avram va fi trimis Tribunalului Gorj pentru judecare.

    Prescrierea faptelor

    Procurorii consideră „că în perioada de la intervenirea hotărârii penale de condamnare definitivă a inculpatului Ţundrea Ilie Marcel, în data de 27.11.1997 şi până în data în care a fost efectuat raportul medico-legal referitor la probele ADN (26 martie 2004) cursul prescripţiei penale a fost suspendat în raport cu adevăratul autor al infracţiunii,învinuitul Avram Gheorghe”, se spune în rechizitoriu. Aşadar, în opinia procurorilor, prescripţia de fapte nu a intervenit. În cazul violului, lucrurile sunt diferite. Gheorghe Avram nu va fi cercetat şi pentru viol pentru că fapta s-a prescris. La fel şi în cazul fostului procuror Ion Diaconescu, unde s-a dispus „neînceperea urmăririi penale faţă de făptuitorul Diaconescu Ion, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prevăzute de art. 246 Cod penal întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: