Cântăreața Olguța Berbec, în proces cu Fiscul. Este nevoită să plătească 90.000 de lei pentru că nu a putut justifica o sumă de bani

0
2031

Îndrăgita cântăreață de muzică populară Olguţa Berbec Novac, care a fost solistă a Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“, a pierdut un proces cu Fiscul și este nevoită să restituie 61.000 de lei (impozit pe venit) şi aproximativ 29.000 de lei (accesorii).

În urma unui control efectuat în anul 2018, aceasta nu a putut să justifice aproape 400.000 de lei, astfel că a urmat o serie de impuneri.

„Potrivit inspectorilor fiscali, cântăreaţa a folosit în perioada 2013-2014, dintr-o sursă neidentificată, fonduri în valoare de 379.000 de lei pentru: restituiri ale unor împrumuturi primite, achiziţii de bunuri mobile, cheltuieli cu vacanţe, călătorii. De asemenea, inspectorii au constatat că sumele deţinute de cântăreaţă în conturi au crescut nejustificat. În urma controlului, Fiscul a obligat-o pe artistă la plata unei sume de aproape 61.000 de lei (impozit pe venit) şi aproximativ 29.000 de lei (accesorii)“, arată publicația Adevărul.

Olguţa Berbec Novac a contestat în instanţă deciziile inspectorilor fiscali, solicitând anularea lor. În prima instanță, la Tribunalul Timiș, artista a avut câștig de cauză, însă în faza de apel, la Curtea de Apel Timiș, Olguța Berbec a pierdut definitiv procesul.

Cum a explicat Olguța Berbec proveniența banilor

În procesul câștigat de la Tribunalul Timiș, Olguța Berbec a arătat că banii considerați de Fisc ca nejustificați reprezintă sume încasate de la anumite persoane fizice pentru susţinerea unor prestaţii artistice la evenimente private. De asemenea, artista a mai motivat că alte sume provin din restituirea unor împrumuturi acordate anterior perioadei verificate, vânzarea unui autoturism „Audi“ şi a unor bijuterii şi monede de aur. Ea a susținut că suma de 19.000 de euro reprezintă un împrumut restitui de fratele său, pe care îl împrumutase anterior verificării. Olguța Berbec a mai susținut că a împrumutat 25.000 de euro de la fratele său, iar 12.000 de euro de la tatăl său, pensionar. Ea a mai motivat în timpul procesului că a vândut bijuterii de 32.000 de lei.

Instanța a invocat lipsa documentelor de transfer a banilor

Instanța Curții de Apel Timiș a menținut sumele impuse anterior de reprezentanții Fiscului, pe care artista este obligată acum să le achite. „Chiar admiţând posibilitatea ca fratele reclamantei să fi realizat, în perioada 2011-2014, în România şi Italia, venituri substanţiale, Curtea nu poate aprecia ca fiind dincolo de limita rezonabilului cerinţa organelor fiscale ca reclamanta să facă dovada modalităţii prin care i-au fost transferaţi banii, ci dimpotrivă, aceasta era dovada esenţială pe care era datoare să o producă, nefiind suficient să invoce înscrisuri sub semnătură privată (contracte de împrumut sau chitanţe), de vreme ce acestea, neavând dată certă, puteau fi preconstituite pro causa. Or, dovada certă şi obiectivă a provenienţei sumelor de bani pretins a fi dobândite de la membrii familiei se impunea a fi efectuată prin intermediul unor documente care să ateste şi transferul banilor în patrimoniul beneficiarului“, se precizează în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here