spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCasa Gănescu, bijuteria "neşlefuită" din buricul târgului

    Casa Gănescu, bijuteria „neşlefuită” din buricul târgului

    Cetăţenii Târgu-Jiului nu ştiu că în această casă a locuit Constantin Brâncuşi

    Câţi dintre locuitorii municipiului Târgu-Jiu ştiu că în buricul oraşului, chiar în Piaţa Prefecturii se află un imobil care poartă amprenta marelui maestru Constantin Brâncuşi? Nimeni nu ştie, deşi casa este una impozantă. Plăcuţa care marchează această „semnificaţie” este invizibilă chiar şi pentru cei care se apropie mai mult de imobil. Cu litere mici, şterse de timp şi de vreme poate, pe o piatră albă care se poate confunda cu orice altă piatră obişnuită scrie că imobilul a fost locuit de marele maestru, dar…atât. Folosită ca şi casă de protocol de Consiliul Judeţean Gorj, cu toate că are atâtea semnificaţii, clădirea a început să „sufere modificări” vizibile…

    Casa Gănescu este o bijuterie arhitecturală. Aflată în buricul târgului, în această casă a locuit marele maestru Constantin Brâncuşi, în tot timpul cât a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor” însă prea puţini oameni ştiu acest lucru. Cetăţenii municipiului Târgu-Jiu nici nu au habar de importanţa acestei clădiri, chiar dacă se află în Piaţa Prefecturii. „Nu ştiu ce este în această casă. Văd că sunt nişte maşini parcate. Cred că este a Consiliului Judeţean”, a spus un cetăţean din Târgu-Jiu, care a rămas surprins în momentul în care i-am povestit că în această casă a locuit Brâncuşi. Cu litere mici, şterse de timp şi de vreme poate, pe o piatră albă care se poate confunda cu orice altă piatră obişnuită scrie că imobilul a fost locuit de marele maestru, dar…atât. Clădirea are o istorie frumoasă. Casa în care locuit Constantin Brâncuşi a fost construită în anul 1790. Aceasta a aparţinut slugerului Barbu Gănescu. Ion Bărbulescu, fost guvernator al Băncii Naţionale, o restaurează radical şi o reamenajează în anul 1929 sub supravegherea arhitectului Iulius Doppelreiter, de origine austriacă. Nouă dintre imobilele realizate de acesta în Târgu-Jiu se află pe lista monumentelor istorice. Brâncuşi a locuit în casa Gănescu în anii 1937 – 1938, perioadă în care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Tot aici şi-a amenajat şi atelierul unde se consfătuia cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale şi unde studia toate planurile şi schiţele acestora.

    Atelierul „de acasă” al marelui Brâncuşi

    Valoarea acestei case este una inestimabilă. Prea puţini cetăţeni ştiu că în curtea casei zac tot felul de pietre cu forme mai mult sau mai puţin ciudate, aduse de Brâncuşi aici pentru a desăvârşi creaţia. De asemenea nimeni nu ştie că în curtea casei au fost aduse aproximativ 30 de pietre iar acum numărul acestora s-a diminuat vizibil. Nimeni nu ştie de ce…nici măcar noi. Tot în curtea casei zace şi o masă de piatră, am spune „o copie” a Mesei Tăcerii, însă, vizibil afectată de intemperii. Se pare această masă nu a fost pe placul sculptorului. Pe placul lui Brâncuşi sau nu, povestioarele acestea ar putea atrage zeci de vizitatori însă nici măcar târgujienii nu ştiau că Brâncuşi şi-a amenajat în anii aceia un atelier atipic la el acasă, în curtea lui Barbu Gănescu. Nici o plăcuţă nu indică aceste lucruri şi din păcate răspunsurile autorităţilor sunt evazive când vine vorba de trecutul, prezentul şi implicit viitorul acestui imobil. Casa nu este inclusă în nici un circuit turistic, deşi „statutul” ar impune aceste lucru.

    Curtea Casei Gănescu, reamenajată

    Din fericire, se pare că autorităţile locale au în plan reamenajarea spaţiului din curtea Casei Gănescu. Deşi se vorbea în 2007 de un astfel de proiect, se pare, acum acesta începe să prindă contur. „Un proiect al reamenajării parcului este în lucru la o echipă de arhitecți. Acum câteva săptămâni a fost organizată o întâlnire la care a participat și domnul primar Cârciumaru. După ce va fi reamenajat parcul, va fi înlocuit și gardul de lemn cu unul modern, după aceea parcul va fi deschis turiștilor. Casa la exterior va putea fi admirată, cu siguranță ar trebui inclusă într-un circuit turistic. Nu s-a discutat despre posibilitatea deschiderii ei pentru publicul larg. În ceea ce privește restaurarea ei, este în administrarea Consiliului Județean Gorj, ei trebuie să se ocupe. Este clar că aici și-a pus Brâncuși amprenta, avem aceea masă rebut, pietrele de moară combinate cu cele de râu, gândite în acest fel de sculptor. Tot parcul va fi regândit, în așa fel încât să fie puse în valoare și acele pietre”, a spus Adina Andrițoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

    Timpul îşi pune amprenta peste „casa lui Brâncuşi”

    Casa Gănescu este folosită în momentul de faţă drept casă de protocol a Consiliului Judeţean. Aceasta nu a fost reabilitată de aproximativ 10 ani de când la cârma Consiliului Judeţean se afla Nicolae Mischie. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj spun că deocamdată nu se poate vorbi de reabilitarea acestei case, bugetul fiind alocat în acest an reabilitării altor case memoriale sau monumente istorice, cum ar fi Casa Iosif Keber sau Casa lui Ion Popescu Voiteşti. Trecerea timpului îşi pune amprenta aici, la Casa Gănescu, astfel că pe alocuri se vede cum pereţii au început să crape. Mai mult balconul din spatele clădirii pare că cedează iar burlanele mai-mai că stau să cadă şi ele ruginite şi crăpate pe alocuri. Tencuiala se desprinde în unele părţi la cea mai mică atingere şi unde mai pui că ferestrele mici, care întregeau peisajul arhitectural au devenit, pentru „cunoscători” coşuri de gunoi. Şi cu toate acestea aici autorităţile judeţene şi nu numai întâmpină oaspeţi importanţi de la miniştri, prim-miniştri, ambasadori sau cine mai ştie ce oficiali care vin să decidă soarta judeţului nostru. Cu toate aspectele negative arhitectura imobilului este una extraordinară şi desigur, în aer se simte încă spiritul creator al lui Brâncuşi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: