spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCe au descoperit arheologii pe DN 66 în urmă cu câteva zile?

    Ce au descoperit arheologii pe DN 66 în urmă cu câteva zile?

    Cercetările arheologice au continuat pe DN 66, zona Bumbești-Jiu Gară și Vârtop. Așa cum au precizat chiar arheologii, acolo s-au descoperit adevărate comori, unele unicat pentru județul nostru. Printre cele mai importante se identifică un opaiț cu inscripție Armeni (lampă mică, primitivă, care luminează cu ajutorul unui fitil introdus într-un recipient umplut cu seu, ulei sau untură) și o fibulă tip genunchi (agrafă ornamentală de metal, întrebuințată în antichitate pentru a încheia un veșmânt). Săpăturile vor mai continua și în această săptămână pe DN66, anunță șeful de șantier dr. Gheorghe Calotoiu.

    Descoperiri arheologice de excepție pentru județul Gorj, implicit pentru Muzeul Județean în patrimoniul căruia vor intra obiectele de valoare. Pe DN66 săpăturile arheologice au scos la iveală vestigii arheologice vechi din secolul II după Hr. Printre cele mai importante lucruri se identifică un opaiț cu inscripție Armeni (lampă mică, primitivă, care luminează cu ajutorul unui fitil introdus într-un recipient umplut cu seu, ulei sau untură) și o fibulă tip genunchi (agrafă ornamentală de metal, întrebuințată în antichitate pentru a încheia un veșmânt). Nu lipsesc nici vase din ceramică sau lut, cărămizi, țigle sau chiar mărgele, după cum anunță șeful de șantier dr Gheorghe Calotoiu. „Cercetările arheologice de la Bumbești-Jiu, punctul Vârtop și Gară au făcut să avem rezultate deosebite. În acest sens au fost dezvelite o parte din termele romane de la Vârtop, de asemenea în zona Bumbești-Jiu Gară s-au făcut descoperiri arheologice de o parte și de alta pe acest tronson, pe mai multe secțiuni. S-a descoperit în special ceramică de la diferite vase, vase provinciale romane, în special vase mari chiupuri (vas de lut ars, de mare capacitate, în formă de amforă, întrebuințat pentru păstrarea untdelemnului, a murăturilor). De asemenea au mai fost descoperite cărămizi, țigle cât și obiecte, dintre care putem aminti o fibulă, un opaiț cu inscripție, are ca inscripție Armeni, care se se spune că acest atelier de la Sucidava a aparținut lui Armenius și acest opaiț este unicat în Gorj. O fibulă tip genunchi din bronz, alături au mai fost fusaiole (disc mic din lut ars sau piatră care se fixa la partea de jos a fuselor primitive pentru a le regla învârtirea), o mărgea din caolin de culoare albastră. Toate aceste lucruri au fost descoperite în locuințe și ceea ce este un lucru deosebit, apariția de ziduri în această limită de patru metri pe o parte și pe alta a acestui tronson D66”, a spus șeful de șantier dr. Gheorghe Calotoiu, cercetător științific gradul I în cadrul Muzeului Județean Gorj.

    Restaurarea și conservarea zonei

    Șeful de șantier mai spune că se impune restaurarea și conservarea zonei, pentru că vorbim de o adevărată descoperire arheologică, importantă pentru istoria României, dar și pentru istoria Gorjului. „Comisia arheologică va da desigur să se facă restaurarea și conservarea atât a termelor descoperite în Bumbești-Jiu cât și aceste ziduri de pe DN66. Cercetările arheologice vor continua în următoarele 6-7 zile pentru a elibera această zonă în întregime de sarcina arheologică și a o pune la dispoziția comisiei arheologice, care împreună cu constructorul vor lua măsurile corespunzătoare pentru păstrarea acestor vestigii arheologice de importanță deosebită. Atât termele romane cât și castrul și zidurile sunt datate în secolul II după Hr. Cercetările arheologice vor continua și prin aceste obiecte vor completa patrimoniul Muzeului Județean Gorj. Anumite obiecte sunt unicat, cum este acest opaiț. La fel și fibula tip genunchi cât și toate obiectele au valoarea lor. Sunt cărămizi și țigle foarte multe”, a mai precizat șeful de șantier. Acesta a mai declarat faptul că nu s-ar fi putut descoperi asemenea comori fără ajutorul altor specialiști, care au lucrat cot la cot șantierul de pe DN66. „Pe șantierul arheologic am avut alături de mine specialiști, pe domnul Dumitru Hortopan, de asemenea pe Adina Cotorogea cât și pe Ion Cernitoiu, care m-au ajutat foarte mult”, a spus dr. cercetător științific cu gradul I Gheorghe Calotoiu.

    380.000 de lei pentru o descoperire de milioane

    Reabilitarea DN 66 se desfășoară într-un ritm greoi, dar asta nu înseamnă că din cauza acestei descoperiri arheologice. Reprezentanții muzeului spun că nu au nici o vină că a „intervenit” această descoperire, desigur importantă pentru Gorj. Așa cum au anunțat arheologicii, săpăturile vor mai continua câteva zile pe DN66. „Cercetările trebuie să continue deoarece constructorul are nevoie de certificatul de descărcare arheologică care va fi emis de către Comisia Națională de Arheologie. În segmentul Bumbești Jiu și Vârtop și Gară mai întârzie lucrările pe DN66, dar nu este vina noastră sub nici o formă”, a spus directorul Muzeului Județean Gorj, dr. Dumitru Hortopan. Acesta a mai precizat că Muzeul va primi pentru această descoperire aproximativ 38.000 de lei iar obiectele descoperite vor putea fi văzute, din septembrie, de turiștii fascinați de istorie, la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din municipiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: