Cea mai importantă competiție mondială a caselor sustenabile adusă în România de un gorjean

0
102

Cea mai importantă competiție din lume în privința caselor sustenabile a fost adusă în România datorită unui gorjean. Este vorba de Mihai Toader-Pasti, fiul fostului primar al orașului Târgu Cărbunești.

Solar Decathlon va avea loc în București în anul 2023. Acesta a explicat cum a ruștit să aducă acest concurs în România: „Anul trecut a fost hardcore, pandemia m-a lovit puternic pe toate planurile. La sfârșitul anului însă, a avut loc o experiența magică. Am băgat câte 12-14 ore zilnic (inclusiv de ziua mea, which was amazing, ăsta e cel mai frumos cadou), lucrând cot-la-cot cu un mix minunat de oameni, foști colegi de la PRISPA, EFdeN și alți prieteni la un proiect secret. De azi nu mai este secret.

România va găzdui cea mai importantă competiție din lume, Solar Decathlon, în București, în 2023! 20 cele mai bune case din lume, din peste 10-15 țări, din 3-4 continente vor veni în România la un eveniment mondial de ȘTIINȚĂ și TEHNOLOGIE. Are you crazy?!

Nu am știut care va fi rezultatul, dar cu toții ne-am dat mâna digital. Totul a început cu o serie de telefoane, 80% din tot lucrul a fost online, pe zoom. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe de lucru ever (cu toate că a fost online), oameni diverși, o parte necunoscându-se, au adus la masă ce au avut mai bun și mai special, unii au avut mai mult timp, alții mai puțin timp, dar fiecare a contribuit cu ceva foarte important. Extra față de viața lor. Extra față de pandemie. Seară de seară și weekenduri, fiecare cum a putut. Ma simt enorm de norocos și recunoscător să ii cunosc și sa fi lucrat împreună. Am avut +100 scrisori de susținere din mediul priva si public la calificarea, wow. Nu ne așteptam să reușim asta într-un timp record de 2 săptămâni (trebuie sa fim siguri ca putem face o propunere suficient de bună)“, a transmis Mihai Toader Pasti pe pagina sa de Facebook.

Cine este Mihai Toader-Pasti

Mihai Toader-Pasti conducere echipa EFdeN, care reprezintă România la concursurile internaționale privind locuințele sustenabile.

Mihai are vârsta de 30 de ani și este co-fondatorul si manager general al EFdeN, cofondator EnergiaTa, dar şi preşedintele FEL Romania şi copreşedinte Eisenhower Fellowships Youth Leaders şi Global Shaper. El a absolvit Facultatea de Construcţii Civile din cadrul Universităţii Tehnice de Construcții Bucureşti.

Acesta a fost inclus din generaţia 2016 Forbes 30 sub 30. „Sunt gorjean și voi rămâne așa pentru ca m-am născut şi am crescut în Târgu Cărbuneşti, iar acolo sunt părinții și bunici, am făcut liceul la Târgu Jiu, primii 18 ani au fost puternic legați de aceste doua orașe din Gorj. (…) Am rămas în ţară din dorinţa de a mișca spre bine câteva lucruri în zona sustenabilităţii, energiei și educației. Nu mi-am pus problema să plec până acum pentru că am simţit că cel mai mare impact pe care îl puteam avea este în România. Mi-am dorit să pot contribui în ţara în care m-am născut şi am crescut, motiv pentru care am co-fondat câteva proiecte care sper să devină independente de mine până la finalul lui 2018 şi să-şi continue misiunea”, a spus Mihai Toader-Pasti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here