spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCel mai bogat cioban din Oltenia vorbeşte despre afacerea de milioane a...

    Cel mai bogat cioban din Oltenia vorbeşte despre afacerea de milioane a familiei

    Este cel mai bogat cioban din Regiunea Olteniei şi l-a întrecut chiar şi pe Gigi Becali. Este vorba despre un gorjean care şi-a încropit o fermă de oi la marginea oraşului unde creşte aproape 4.000 de capete. Cu greu şi cu multă sudoare, omul a reuşit să ocupe primul loc în rândul crescătorilor de ovine.

    Pe dealul ce urcă spre cartierul Preajba, o stână de oi completează peisajul mirific al zonei. Pe terenul întins cât vezi cu ochii aproape 4.000 de oi pasc nestingherite. Un cioban le păzeşte, un cioban care face acest lucru cu multă pasiune. „Nu este greu. Sunt aici la fermă de doi ani de zile şi am în grijă 500 de mioare. Îmi place să fiu cioban, e mai linişte departe de agitaţia din oraş”, a spus unul dintre cei şapte ciobani angajaţi la fermă. Proprietarul miilor de mioare a făcut şi sacrificii pentru a reuşi în afacerea de familie pe care vrea s-o dea mai departe copiilor săi. Omul spune că viaţa de fermier nu este colorată numai în roz. Au parte de bucurii, dar şi de necazuri. Însă, cu putere şi răbdare au reuşit să treacă peste problemele ivite de-a lungul timpului. „Cu multe sacrificii am reuşit în final să avem o afacere de familie. Avem aproape 4.000 de oi, dar vrem să mărim numărul lor. Ne descurcăm cu ajutorul subvenţiilor, că de nu ar fi astea nu ne-am putea descurca. Am cumpărat şi mult teren pentru a avea unde le paşte, iar acum trebuie să le urcăm la munte, dar ne încurcă iarna din Golul Alpin că încă mai este zăpadă. Am avut şi necazuri, dar cu putere de la Dumnezeu am reuşit să trecem peste ele. Acum avem o afacere şi muncim toţi membrii familie s-o ducem mai departe”, a povestit proprietarul fermei, Sorin Vasile Văduva. Acesta a mai spus că are noroc şi cu exportul că încă mai duce în afară miei, dar şi acolo scârţâie treaba uneori: „Pentru că nu aveam un loc sigur de muncă nici noi şi nici copiii noştri ne-am hotărât să ducem mai departe tradiţia. Am pornit de la 70 de oi şi am văzut că merge şi am continuat. Am avut şi necazuri dar am trecut peste ele. Am reuşit să ducem peste hotare miei la arabi în special, dar nu ştim cum va merge, pentru că ei au diferite oferte şi nu tot timpul ne cumpără mieii. Oscilează preţurile şi trebuie să aşteptăm de exemplu şi până în toamnă. În jur de o mie şi două mii de bucăţi, depinde de an”, a mai dezvăluit fermierul.

    După 20 de ani au reuşit să aibă o afacere de familie

    De 20 de ani tot duc în spate tradiţia familiei şi acum au reuşit să aibă o afacere care le aduce şi profit. De la oi, după cum spune o vorbă românească ai o adevărată fabrică de bani. Stăpâna fermei are grijă ca laptele muls să fie prelucrat imediat. „Zilnic mulgem oile şi ca să nu se acrească laptele îl punem imediat să-l facem caş. Închegăm cam 120 de kilograme de caş pe zi. Închegăm şi dimineaţa şi seara pentru ca laptele să nu se acrească. Reuşim să vindem şi pe piaţa de la noi din Gorj, dar şi la Bucureşti. Putem spune că după 20 de ani este rentabil să creşti oi. Cu ele nu pierzi, pentru că vinzi şi pielea şi carnea, dar şi laptele de la ele. Pielile le vindem la fabrică, dar trebuie să le ţinem noi la sare o perioadă”, a explicat Ileana Văduva, soţia fermierului. Caşul proaspăt este lăsat la scurs, iar brânza proaspătă este păstrată la temperaturi cât mai scăzute, pentru că spune proprietara, acesta este şi secretul caşului de la munte: „Am făcut o modificare pentru ca brânza să aibă gustul celei de la munte. După cum ştim, caşul de la munte este mai gras şi mai gustos, iar noi am făcut o mică invenţie pentru a păstra acel gust. În lada frigorifică am introdus o altă ladă din inox care ţine produsul rece, iar astfel de păstrează aroma şi gustul de telemea de munte”, a dezvăluit Ileana Văduva, un mic secret din reţeta caşului.

    Şi-au retras copiii de la şcoală pentru a-i avea aproape de ei

    Au făcut şi sacrificii pentru a avea astăzi o asemenea avere. Copiii au fost retraşi de la şcoală pentru a avea grijă de fermă. Nu le pare rău, dacă asta înseamnă că vor avea puterea de a duce mai departe tradiţia. Pentru că zilnic reuşesc să încropească cantităţi uriaşe de brânză, au găsit şi o piaţă de desfacere. Îşi vând preparatele atât pe piaţa din Gorj, cât şi în pieţele din Capitală. Medicii veterinari sunt permanent cu ochii pe fermă. Lunar, conform un plan efectuat, medicii prelevează cinci probe pentru analize de laborator. Până acum însă, nu au existat probleme, ne dă asigurări, medicul veterinar, Robert Spânu. Proprietarii fermei au însă o relaţie şi peste hotare, unde în fiecare an exportă cel puţin o mie de miei. Ar avea nevoie de o fabrică de procesare a laptelui, însă, nu au găsit nici o cale de rezolvare a acestei probleme, pentru că spune fermierul este vorba până la urmă de schimbarea mentalităţii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: