spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCele mai slabe rezultate din istorie

    Cele mai slabe rezultate din istorie

    Tinerii nu se mai pun cu burta pe carte! Aceasta ar fi prima concluzie trasată fără a sta prea mult pe gânduri şi sprijinită de valoarea mediilor afişate, ieri, la centrele de examen, din întreaga ţara. Elevii gorjeni par să transmită pe alocuri, un mesaj optimist, în contextul naţional al rezultatelor dezastruoase din sesiunea de vară a examenului de bacalaureat. Semne de întrebare se ridică însă şi la nivelul judeţului Gorj, unde promovabilitatea a scăzut anul acesta la 34,94 la sută, iar numărul celor care nu au reuşit să obţină media minimă de trecere, depăşeşte 300. O singură medie de 10, dar mai grav este că la Bustuchin, nici un elev nu a reuşit să promoveze examenul maturităţii, promovabilitatea la Grupul Şcolar Industrial din Bustuchin fiind 0%.

    După două săptămâni de testare a cunoştinţelor şi abilităţilor, trecuţi prin probe de foc, elevii gorjeni de clasa a XII-a au putut, ieri, măcar primi o evaluare finală. Indiferent de aşteptări şi estimări, pronosticuri şi încurajări elevii au dat frâu liber lacrimilor de bucurie sau regretelor că nu au învăţat mai bine şi mai temeinic. Emoţiile au fost încercate de 5412 de elevi participanţi la această sesiune de bacalaureat, din care au promovat 1891. De grija aşteptărilor au scăpat însă cei 353 de liceeni, care nu s-au mai obosit să se confrunte cu examenul maturităţii. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, o situaţie alarmantă vine de la Grupul Şcolar Industrial Bustuchin, unde promovabiliatea este 0. Din cei 58 de candidaţi, doar trei au obţinut note peste 5.00, dar nu au întrunit media de promovare, adică 6.00. O situaţie complet diferită la capitolul medii de trecere vine de la trei colegii de prestigiu din municipiu, unde privirilor triste ale elvilor le-au luat locul lacrimile de bucurie şi felicitările. Pe primul loc se situează Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, cu o promovabilitate de 97,13 la sută, unde numărul celor care au avut medii sub linia de trecere, se opreşte la 4. Locul fruntaş este secondat de de Colegiul „Tudor Vladimirescu”, cu un grad de trecere al examenului de bacalauraet de 96,86 la sută, iar pe locul trei, este situat Colegiul „Tudor Arghezi”, din Târgu-Cărbuneşti, cu o promovabilitate de 89,69 la sută. La polul opus, de cea mai slabă promovabilitate au avut parte liceele din Tismana, cu 2, 67 la sută, cel din Bârseşti, cu 3,16 procente şi Liceul din Peştişani cu un grad de trecere a bacaluareatului de 3, 36 la sută.

    Bucuroşi că au scăpat

    Elevii au păreri împărţite vis-a-vis de gradul de dificultate, posibila nedreptăţire a corectării sau chiar stresul provocat de măsurile de securitate instituite. „Nu am luat decât 7, 80, dar mă bucur pentru că am scăpat. Matematica m-a dezavantajat, iar geografia m-a săltat, la fel ca şi limba română. Ce pot să spun, îmi pare rău pentru colegii mei, care nu au obţinut media 6.00, ca să treacă, poate în a doua sesiune”, a mărturisit unul dintre fericiţii promovaţi de la Colegiul „Tudor Vladimirescu”. „A fost greu, normal, două săptămâni să stai în stres nu e puţin. Am obţinut 9,00, deci a meritat, dar tot îmi pare rău că nu am fost mai inspirată la unele rezolvări”, a sunat vocea ambiţioasă a unei viitoare studente.

    O singură medie de 10

    Reacţiile elevilor care, ieri, mai mult ca orice, au răsuflat uşuraţi că probele de foc au ajuns la final, se multiplicau cu repeziciune, iar la unison, glasul lor lăsa în aer această concluzie. Lacrimile însă din ochii unora nu trădau fericire, iar aici mai intervenea vehement o mamă. „I-au înnebunit cu materiile astea, şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, au pus şi camere de supraveghere”, a spus revoltată o mamă. Pe un ton la fel de tranşsant a intervenit un alt părinte al unui elev de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, care s-a arătat de părere că montarea camerelor web în clase a fost gândită bine, dar nu s-a prea ştiut de ea şi nu a fost luată în serios de elevi. Să fie nivelul de pregătire al elevilor tot mai scăzut adevăratul motiv de meditaţie sau ajută blamarea autorităţilor şi a profesorilor, de ce nu a programei care de la un timp încoace se tot schimbă precum legile…?!Parţial la această întrebare răspund statisticile şi la omogenitatea şi ponderea mediilor obţinute. Cei mai mulţi elevi, în număr de 644, au obţinut medii între 7 şi 7,99, iar ponderea scade la cele între 9.00 şi 9,99, unde avem 175 de elevi promovaţi. O singură medie de 10 se numără printre notele de top, aparţinând unei eleve de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirecu” şi care şi-a făcut fericit tatăl, Dorin Taşcău, directorul instituţiei. Cele mai multe medii între 8 şi 8,99 au fost obţinute de elevi de la Colegiul „Ecaterina Teodoroiu”, unde din 203 de examinaţi, 83 se pot bucura cu astfel de rezultate. Nemulţumirile elevilor au şansa de a fi spulberate în urma contestaţiilor, care sunt aşteptate azi până al ora 16:00. Rezulatele finale se vor afla pe 8 iulie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: