spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăCulturaColocviu internațional de arheologie, la Târgu Jiu

    Colocviu internațional de arheologie, la Târgu Jiu

    Colocviul Internațional de Arheologie Funerară s-a desfășurat în perioada 7-10 octombrie la Muzeul Județean de Istorie din Târgu Jiu. Este a doua ediție care a fost găzduită de orașul nostru, după cea din anul 2018. Manifestarea este organizată de aproximativ două decenii, iar cele mai multe au avut loc în România. Nu toți participanții care s-au înscris la colocviu au putut să ajungă la Târgu Jiu, din cauza restricțiilor impuse sau pentru că s-au îmbolnăvit. Au participat 24 de arheologi din România, Republica Moldova și din Polonia. Ceilalți arheologi care nu au putut ajunge au trimis doar lucrările. „Deja s-a creat o tradiție la Târgu Jiu. Acest manifestare nu se putea desfășura fără aportul extraordinar al Consiliului Județean, care înțelege necesitatea cercetării științifice și a actului de cultură. Colocviul de la Târgu Jiu s-a ocupat de morminte, cenotafuri, care sunt morminte în care nu sunt găsite oase, ci urme arse care denotă că acolo au fost ars un cadavru sau mai multe, precum și piesele găsite în morminte și lângă persoanele înhumate. Decedații erau arși pe rug și după ce erau carbonizate oasele, se strângeau restul oaselor și a pieselor arse și se depuneau în movilițe mici sau în gropi săpate special ori în urne“, a precizat Cristian Schuster, secretar general al Centrului de Tracologie și arheolog la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“.

     

    S-au prezentat comunicări despre monumentele funerare din epoca bronzului, getică, celtică. „S-au prezentat comunicări despre descoperiri spectaculoase, care ne arată că problematică arheologiei funerare este foarte interesantă. Prin aceste studii putem afla cum trăiau oamenii de atunci, ce elite existau, stratigrafia socială (personaje bogate, militare, dar și oameni de rând), cum erau tratați luptătorii, bărbații simpli sau femeile, iar o colegă a prezentat problematica de dentiție, de unde am aflat lucruri foarte interesante“, a mai precizat Cristian Schuster.

    Studiile prezentate vor fi publicate în volume de specialitate

    Toate studiile prezentate vor fi publicate într-o carte. „Această problematică a arheologiei funerare a fost în atenția Uniunii de Studii Pre și Protoistorice din lume. Nu a existat colocviu în urma căruia lucrările prezentate să nu fie publicate, astfel marile biblioteci internaționale, inclusiv de la universități din Europa, Statele Unite ale Americii, dar și de la Congresul American dețin aceste cărți care au fost publicate. Primul volum publicat la Târgu Jiu se găsește în aceste universități. Deținerea acestor cărți reprezintă un prestigiu pentru țara care le-a editat, iar noi am intrat în pe orbita mondială a cercetării arheologice. Toate volumele au fost publicate în limbi străine“, a adăugat Cristian Schuster.

    Arheolog polonez: „Mă simt foarte bine datorită prietenilor mei români“

    Tomasz Bochnak, profesor la Universitatea din Rzeszów (Polonia), unul dintre arheologii participanți, a precizat că este prima dată când a venit la Târgu Jiu și că s-a simțit foarte bine: „Am ajuns la Târgu Jiu la invitația domnului Valeriu Sârbu, unul dintre cei mai eminenți arheologi români. Sunt pentru prima dată la Târgu Jiu. Am mai fost o dată în România. Sunt singurul care nu vorbesc limba română, dar atmosfera creată a fost una familiară și mă simt foarte bine datorită prietenilor mei români. O să prezint o comunicare despre teritoriul polonez, a doua epocă a fierului, sfârșitul secolelor I-II d. Chr. și armele de tip celtic care au contribuit la răspândirea civilizației celei de-a doua epoci a fierului în această zonă“.

    Valeriu Sârbu, cercetător la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și președintele Comisiei Internaționale de Arheologie Funerară, care face parte din Uniunea Internațională de Studii Pre și Protoistorice, a spus că arheologia funerară este deosebit de importantă: „Perioadele la care ne referim sunt plasate în jurul perioadei 2.500 î. Chr. și până la cucerirea romană a dacilor, anul 106. Datele care se pot obține despre populații din morminte din analiza sunt foarte importante, deoarece în mentalitățile popoarelor sunt cele mai stabile și putem afla informații interesante despre cum s-a procedat cu defuncții în diverse perioade și în diverse zone“.

    România, prin președintele Valeriu Sârbu și vicepreședintele Christian Schuster, conduce această comisie de arheologie funerară. Peste doi ani, un nou colocviu se va desfășura la Târgu Jiu.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: