spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesComisia Europeană dă de pământ cu lista spitalelor făcută de fosta guvernare

    Comisia Europeană dă de pământ cu lista spitalelor făcută de fosta guvernare

    Doar 25 de spitale noi ar putea fi selectate, pentru a fi finanțate de Comisia Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cele 49 puse pe listă, pe criterii de-a dreptul dubioase. În Oltenia nu există nici o investiție notabilă, în timp ce județe ca Alba, Cluj, Constanța, Arad, Brașov, sau Timiș sunt prinse cu 3, sau chiar 4 spitale noi. Cărțile, pentru situația în care ne aflăm, s-au făcut pe vremea când PNL era cu USR-PLUS și UDMR la guvernare, iar Ministerul Sănătății era la USR. Deputatul PSD de Gorj Mihai Weber spune, însă, că lupta nu e pierdută și că vom avea spital nou în Gorj, așa cum a anunțat.

    Faptul că miniștrii USR n-au vrut să pună pe listă Gorjul, pentru că președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, este membru PSD, nu trebuie să rămână așa. Mai ales că Gorjul face cele mai mari sacrificii, fiind nevoit să închidă grupuri energetice pe cărbune și mine, ca să se încadreze în normele de poluare impuse chiar prin PNRR, schimbările climatice din ultimul timp dându-ne fiori tuturor.

    Weber nu se lasă  

    Deputatul Mihai Weber a anunțat, nu demult, că vom avea în Gorj un spital nou, cu bani din PNRR și își menține punctul de vedere, chiar dacă județul nostru nu se află, cel puțin deocamdată, pe lista celor 49 de spitale ce ar fi trebuit să aibă șanse de finanțare.

    „Nu știu care au fost criteriile care au stat la baza listei cu cele 49 de investiții în infrastructura spitalicească, atunci când s-a negociat PNRR-ul de către fosta guvernare. Ce ne-a frapat pe toți a fost faptul că în Oltenia și, implicit, în Gorj, nu apărea nici o investiție importantă, iar orașe precum Alba Iulia, spre exemplu, aveau trei sau patru proiecte mari. Din păcate, nici acea listă cu cele 49 de investiții mari nu a fost sustenabilă, deoarece cuprindea proiecte himerice, care au fost, imediat, date jos de Comisia Europeană.

    A fost motivul pentru care am cerut, insistent, rediscutarea obiectivelor de investiții în acest sector, iar reprezentanții Ministerului Sănătății au înțeles foarte bine nevoile județului Gorj și au pus problema la Comisia Europeană. Oficialii europeni au răspuns favorabil demersului nostru și au fost de acord cu faptul că este nevoie de un echilibru în ceea ce privește zonele în care se investesc bani pentru construirea spitalelor. Iată că, ce spuneam noi, se adeverește, iar din lunga listă de proiecte au mai rămas 25. Este un argument în plus și spun, iarăși, că Gorjul va avea un spital nou, alăturat unității de pe strada Progresului din Târgu Jiu, care va deservi un județ întreg.” (Mihai Weber, deputat PSD de Gorj)

     Rafila a cerut completarea listei

    La rândul său, actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, la sfârșitul lunii martie, că lista celor 49 de spitale e plină de probleme.

    „Nu trebuie modificată (lista spitalelor – n.red.) , ea trebuie completată. Este o diferenţă, a modifica înseamnă a scoate unele şi a introduce altele. Ştiţi bine că în PNRR noi avem un minim de 25 de unităţi medicale care trebuie să fie construite şi dotate. Avem de ales dintr-o listă de 49. Pentru că nu am avut elemente obiective, cum a fost întocmită această listă de 49 – iniţial înţelesesem că sunt 49 care au studii de fezabilitate… nu au decât vreo 35 studii de fezabilitate… Există multe alte obiective care au studii de fezabilitate – problema nu este a listei, problema este a necesităţii de a alege între unităţi sanitare care oferă servicii de care este neapărată nevoie, (…) pentru că sunt foarte multe judeţe care nu au nici măcar un obiectiv menţionat acolo, altele au patru. Totuşi, trebuie să existe un echilibru din punctul acesta de vedere”, a spus Rafila.

    Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a  mai precizat, atunci, că, în urma unui apel făcut către consiliile judeţene şi primăriile de municipii din România, ministerul a primit o listă cu solicitări pentru circa 70 de unităţi sanitare care au, deja, studii de fezabilitate, urmând a se stabili care vor fi introduse în completare pe această listă de 49 de județe.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: