Conducerea CEO poartă discuții pentru construirea instalațiilor de captare a dioxidului de carbon

0
308

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea să acceseze fondurile europene puse la dispoziție pentru captarea dioxidului de carbon, care nu va mai fi, astfel, emis în atmosferă. Daniel Burlan, managerul CEO, a declarat în cadrul unui interviu pentru „Focus Energetic“ că a purtat discuții cu mai mulți parteneri care au capacitatea să realizeze astfel de capacități: „Se vorbește tot mai mult la Uniunea Europeană și se vorbește tot mai mult de finanțarea acestor soluții de transport și stocare a dioxidului de carbon. Există fonduri care se alocă pentru stocarea și transportul CO2, urmând ca instalațiile de captare să fie făcute de societățile interesat. Am înțeles că și pentru această instalație va fi promovată o finanțare, pentru că sunt costuri uriașe și nu le putem suporta, mai ales în situația noastră de deficit financiar. Din atragere de fonduri se pot face aceste instalații. Suntem în discuții cu anumiți parteneri interesați care vor să atragă fonduri pentru transport și stocare, iar atunci când se vor aloca fonduri pentru aceste proiecte să putem accesa fonduri.

Sunt parteneri din țară cu care suntem în discuții. Există mai multe solicitări de parteneriat“.

Instalații pe gaze și pe hidrogen

Managerul CEO a mai precizat că există posibilitatea ca grupurile energetice care vor funcționa pe gaze să aibă o tehnologie nouă, nepoluantă, care va avea în componență și hidrogen:

„Și termocentralele pe gaze ne dorim să reprezintă o soluție nouă pentru România, cu posibilitatea introducerii în consum a 30 la sută pe bază de hidrogen. Viitorul instalațiile de producere a energiei pe gaz vor fi cu hidrogenul, pentru că gazul va fi tranzitoriul până în anul 2050. Și pentru producerea hidrogenului există fonduri la nivelul Uniunii Europene, dar și pentru instalațiile de producere a energiei electrice  pe bază de hidrogen“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here