Copiii din Văgiulești, preluați în plasament de DGASPC Gorj. Trăiau în condiții groaznice

0
61

Cei șapte copii, din comuna Văgiulești, crescuți doar de tatăl care nu are un picior și se deplasează cu greutate, au fost luați regim de urgență. Aceștia trăiau în condiții îngrozitoare. Mai mult decât atât, cinci dintre ei se află în spital, pentru că suferă de o răceală puternic. De asemenea, Andrei, cel mai mic dintre copii, în vârstă de șapte anii, a fost transportat sâmbăta trecută cu elicopterul SMURD la un spital din Timișoara, după ce făcut convulsii și chiar un stop cardio-respirator.

Mama celor șapte copii i-a părăsit, aceasta având o relație cu un alt bărbat. Cea care se ocupă de creșterea lor este sora mai mare, în vârstă de 15 ani, care a renunțat demult la școală.

Andrei a fost transferat la un spital din Timișoara peste voința tatălui

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj a încercat să preia copiii în plasament, dar instanța a respins solicitarea. „La data de 17.01.2020, DGASPC Gorj a solicitat instanței ca, pe cale de ordonanță președințială, să dispună instituirea plasamentului în regim de urgență pentru cei 7 minori. La aceeași dată, instanța s-a pronunțat în sensul respingerii solicitării instituției noastre. Luni, 20.01.2020, ne-am adresat cu o nouă solicitare, de această dată pe dreptul comun, pentru ca celor 7 minori să le fie instituită măsura de protecție specială – plasament“, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj.

De asemenea, sâmbătă, 25 ianuarie, DGASPC Gorj l-a preluat în plasament în regim de urgență pe Andrei, pentru că tatăl refuza să semneze pentru transportul lui la Timișoara. „Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, s-a adresat instituției noastre sesizându-ne faptul că pe secție se află internat un minor, în vârstă de 6 ani, care nu este însoțit de părinți sau de un alt reprezentant legal, cunoscându-se faptul că tatăl acestuia este internat pe o altă secție din cadrul SJU Târgu-Jiu, fiind astfel în imposibilitatea de a-și exercita autoritatea părintească, cu atât mai mult cu cât situația medicală a minorului impunea transferul de urgență într-o clinică universitară. Instituția noastră a intervenit imediat, astfel că minorului i-a fost instituită măsura de protecție specială – plasament în regim de urgență, în aceeași dată acesta fiind transferat la o clinică universitară, unde este însoțit și de personal de specialitate din cadrul instituției noastre“, se mai arată în comunicatul DGASPC Gorj.

Sora care le este mamă și tată, internată în spital

Pentru că viroza s-a răspândit și la ceilalți copii, a fost nevoie ca și sora mai mare, care este și mamă, dar și tată pentru copii, să fie internată în spital. Și pentru aceasta s-a luat măsura plasamentului în regim de urgență. „În data de 27.01.2020, Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, s-a adresat instituției noastre sesizându-ne faptul că pe secție se află internată o minoră, în vârstă de 15 ani, care nu este însoțită de părinți sau de un alt reprezentant legal, cunoscându-se faptul că tatăl acesteia este internat pe o altă secție din cadrul SJU Târgu-Jiu, fiind astfel în imposibilitatea de a-și exercita autoritatea părintească. DGASPC Gorj a intervenit imediat, minorei fiindu-i instituită măsura de protecție specială – plasament în regim de urgență“, se arată în comunicatul DGASPC Gorj.

Alți trei copii s-au îmbolnăvit și ei, fiind nevoie de internarea lor în spital. Și față de ei s-a luat aceeași măsură. „Secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, s-a adresat, din nou, instituției noastre sesizându-ne faptul că pe secție au mai fost internați 3 minori, cu vârste de: 3 ani, 5 ani și 8 ani, frați ai minorilor menționați anterior; nici aceștia nu erau însoțiți de părinți sau de un alt reprezentant legal, cunoscându-se faptul că tatăl acestora este, în continuare, internat pe o altă secție din cadrul SJU Târgu-Jiu, fiind astfel în imposibilitatea de a-și exercita autoritatea părintească. DGASPC Gorj a intervenit imediat, minorilor fiindu-le instituite măsuri de protecție specială – plasament în regim de urgență“, spune directorul DGASPC Gorj, Laurențiu Diaconescu.

Doi copii. Singuri în casă

Ieri, o echipă pluridisciplinară din cadrul DGASPC Gorj s-a deplasat la domiciliul copiilor, unde se aflau doi minori în vârstă de 12 și 14 ani, fără supravegherea părinților. „În urma discuțiilor purtate de specialiștii DGASPC Gorj cu minorii, aceștia din urmă și-au exprimat acceptul pentru instituirea unei măsuri de protecție specială – plasament în regim de urgență. Astfel, cei 7 minori, la momentul actual, au măsuri de protecție specială – plasament în regim de urgență, urmând ca în termenul legal, conform legislației în vigoare, să ne adresăm instanței de judecată pentru înlocuirea măsurilor mai sus menționate cu plasament la un centru rezidențial specializat pentru unul dintre minori, respectiv cu plasament la asistenți maternali profesioniști pentru ceilalți 6 minori“, a mai menționat Laurențiu Diaconescu.

Andrei este într-o stare stabilă

Andrei, copilașul de șapte ani care a fost transferat la Timișoara, este într-o stare bună. „De la internare în clinica universitară și până în prezent, problema medicală care a impus transferul acestuia a evoluat permanent favorabil, astfel că în acest moment starea de sănătate a minorului este bună, conform datelor furnizate de către reprezentanții clinicii universitare medicului din cadrul serviciului social unde minorul are instituită măsura de protecție, urmând ca în perioada următoarea acesta să fie reevaluat din punct de vedere medical în vederea rezolvării și a altor probleme medicale, mai vechi, pe care acesta le are“, a mai menționat directorul DGASPC Gorj.

Andrei s-a născut cu picioarele întoarse. Problema se putea vindeca din copilărie, dar era nevoie de câteva operații, însă părinții nu s-au ocupat de băiețel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here