spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCosturile uriașe pentru combaterea pandemiei de COVID-19 din județul Gorj

    Costurile uriașe pentru combaterea pandemiei de COVID-19 din județul Gorj

    Pandemia de COVID-19 a însemnat o creștere uriașă a cheltuielilor din sistemul de sănătate din Gorj.

    Deficitul înregistrat a fost de peste 300 miliarde de lei și a fost suportat de la bugetul de stat.

    „Veniturile au fost de aproximativ 243 de miliarde lei, iar cheltuielile de 571 miliarde lei. S-a înregistrat, astfel, un deficit de peste 300 miliarde lei, care a fost asigurat de la bugetul de stat prin transferuri. Cea mai mare parte a creșterilor cheltuielilor s-a datorat pandemiei de COVID-19 pentru că au crescut finanțările.

    Și în ceilalți ani primeam subvenție de la bugetul de stat pentru că niciodată colectarea veniturilor la nivelul județului Gorj nu acopereau cheltuielile la fondul de sănătate, dar nu exista un deficit așa de mare“, a spus Daniel Șurlea, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, la Impact Tv.

    Toate cheltuielile spitalelor au fost decontate

    Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru decontarea serviciilor medicale oferite de către spitale, dar și pentru acordarea salariilor. „Cea mai mare sumă cheltuită a fost pentru serviciile medicale și dispozitive medicale, aproximativ 370 de miliarde lei. O sumă importantă a reprezentat-o transferurile de la bugetul de stat în privința cheltuielilor salariale care au avut loc în sistemul de sănătate public. Suma care s-a alocat a fost de 182 miliarde“, a  mai precizat Daniel Șurlea.

    CJAS Gorj a decontat toate cheltuielile, indiferent de indicatorii de realizare din contractele încheiate sau de depășirea acestora.

    „Au fost luate foarte multe măsuri pe perioada pandemiei. La nivelul județului Gorj, toate spitalele au fost desemnate ca să trateze și pacienți COVID-19.

    Avem un spital care tratează în integralitate pacienți cu COVID-19, fiind vorba de Spitalul de Urgență Târgu Cărbunești. Având în vedere că nu se putea indicatorii contractați și de unitățile sanitare pentru că o parte din paturi s-a alocat pentru tratarea pacienților cu noul coronavirus, iar adresabilitatea pacienților a scăzut foarte mult, poate și de teama de a nu se îmbolnăvi.

    Decontarea serviciilor oferite de spitale s-a făcut la nivelul contractului, indiferent de serviciile realizate și, mai mult decât atât, pentru toate spitalele s-a făcut decontarea la nivelul cheltuielii efectiv realizate, chiar și în afara contractului. Toate aceste lucruri au însemn at un efort impresionat de la bugetul de stat“, a adăugat directorul CJAS Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: