14.1 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 29, 2022
AcasăHeadlinesCrește numărul operatorilor în agricultura ecologică

Crește numărul operatorilor în agricultura ecologică

Tot mai mulți mici producători, din Gorj, se axează pe cultura ecologică. Anul acesta s-a înregistrat un număr record de operatori înscriși în sistemul de înregistrare. Cei mai mulți produc miere și cultivă fructe de pădure, însă, există și un distribuitor ce face sucuri obținute natural din fructe gustoase și sănătoase.

”La data de 16 mai, termenul  limită de înscriere pentru 2022, în județul Gorj avem înscriși 170 de operatori în agricultura ecologică, cu 172 de fișe de înregistrare. Cea mai mare afluență de până acum, ceea ce ne bucură. Observăm, iată, că această nișă a agriculturii ecologice devine din ce în ce mai accesată și mai abordată și în județul Gorj. Cei mai mulți sunt producători în varii domenii ale agriculturii, de la apicultură, pășuni lucrate în sistem bio până la arbuști fructiferi. Avem și un număr mic pe parte de procesare pe flora spontană și chiar distribuție de produse bio”, a declarat Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Gorj.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.

Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.

Ajutoare pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal

0
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Gorj, informează...

A venit ajutorul de stat pentru motorina din agricultură

0
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina...

Creșteri semnificative la culturile de cereale

0
A început recoltarea culturilor de păioase la nivel de județ. Specialiștii susțin că 2022 este...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!