Culă din Gorj, restaurată de studenți și profesori de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism

0
117

Studenții și profesorii de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București au vizitat weekend-ul trecut mai multe cule care vor fi restaurate, printre care se numără și un monument din județul Gorj. Este vorba de cula Cioabă Chintescu, din localitatea Șiacu, comuna Slivilești. Casa s-a calificat în finala porgramului „Cule în lumină“, care este susținut de CEZ

„Dedicăm weekend-ul acesta unei călătorii în timp pe vremea boierilor din Oltenia! Alături de studenții și profesorii de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, ne aflăm la cele trei cule finaliste, Eftimie Nicolaescu, I.C. Davani și Cioabă Chintescu, pentru realizarea măsurătorilor necesare ideilor de proiecte de restaurare“, se arată într-o postare a CEZ România.

Istoria culei de la Șiacu

Boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești este primul ctitor al culei. Construcția acesteia a început între anii 1818-1819. „După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chintescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823.

Fiica familiei Chintescu s-a căsătorit cu un membru al familiei Grecescu din Turnu Severin, cula numindu-se şi Grecescu. Clădirea a fost moștenită pe linie feminină. După anul 1951, cula a fost folosită ca depozit până în anul 1964. Între anii 1964-1967, printr-un proiect elaborat de arhitectul Iancu Atanasescu, s-au eliminat adăugirile parazitare, construcția culei fiind adusă aproape de forma inițială. Începând cu anul 1967, în culă a fost amenajat un muzeu etnografic al comunei Slivilești, după 1989 a fost lăsată în părăsire. În anul 2016  cula  a fost cumpărată de la moștenitori, de către Consiliul Județean Gorj, și dată în custodie Muzeului Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, prilej cu care a fost refăcut acoperișul“, se arată prezentarea din programul „Cule în lumină“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here