spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesCum se poate transforma comuna lui Brâncuși într-o destinație turistică, printr-o pagină...

    Cum se poate transforma comuna lui Brâncuși într-o destinație turistică, printr-o pagină de Facebook

    „DiscoverPestisani“ este o pagină de Facebook care promovează comuna lui Brâncuși. O serie de povestiri uitate au fost scoase la lumină și au adunat numeroase aprecieri. Menirea acestui demers este de a-i determina pe turiști să vină și să viziteze aceste locuri.

    „Cititorii pot afla lucruri inedite despre comună-despre oameni sau locuri, dar și despre Brâncuși. Prima istorioară inedită legată de Brâncuși, și prezentată în premieră aici, a fost povestea dudului alb din care a căzut Brâncuși pe când era copil, dud aflat în curtea casei muzei Constantin Brâncuși de la Hobița. Poveste este spusă de Doina Pană, curatorul muzeului. Promovarea prin povești nescoase la lumină încă a generat un val de emoție în rândul oamenilor care au copilărit, au trăit sau doar au trecut prin Peștișani, pagina primind zeci de mesaje de apreciere a acestei inițiativei“, a spus Isabela Coară, coordonatorul „DiscoverPestisani“.

    Trasee turistice între istorisirile locului în care a copilărit Brâncuși

    Istorisirile vor deveni adevărate atracții turistice, pentru că autoritățile vor să aducă în localitate panouri electronice unde turiști pot afla aceste informații și despre cum pot ajunge în locurile încărcate de istorie.

    „DiscoverPeștișani este doar o mică parte dintr-un amplu proiect de promovare turistică a comunei Peștișani. Ideea înființării paginii DiscoverPeștișani s-a născut în urmă cu câteva luni, după ce administrația locală a decis să culeagă informații inedite despre oamenii locului sau despre locurile frumoase din comuna Peștișani, locuri cu potențial turistic. Astfel, primarul Cosmin Pigui a avut inițiativa de colectare a poveștilor vechi din Peștișani. Prin această inițiativă fiecare loc ce se află în spatele unei povești va deveni în fapt un punct de atracție turistică, ulterior creându-se trasee turistice ce vor uni toate aceste puncte. Pentru marcarea locurilor, afișarea poveștilor pe panouri turistice sau prin Info Point-uri digitale Primăria Peștișani a trimis deja către Consiliul Județean Gorj o solicitare de depunere a unui proiect de accesare fonduri europene prin Agenția de Dezvoltare Sud Vest Oltenia pentru noul exercițiu financiar 2021-2027 prin care se pot obține fonduri nerambursabile“, a declarat Isabela Coară.

    Reacții pozitive din țară și străinătate

    Înființarea paginii de Facebook pentru promovarea comunei de baștină a lui Constantin Brâncuși a atras numeroase reacții pozitive din partea localnicilor care se află departe de casă, dar și a celor care doresc să viziteze localitatea Peștișani. „Am primit mesaje de susținere din Milano, București, Timișoara, București și alte orașe din țară de la oameni care au copilărit în Peștișani sau care și-au petrecut vacanțele de vară la bunici aici. Este incredibil când vezi că lumea este răscolită, la modul cel mai frumos și bun, când poți să provoci amintiri frumoase. Asta dorim să facem cu DiscoverPeștișani-să generam emoție și să stârnim curiozitatea celor care nu au venit încă în zonă să vină și să viziteze comuna“, a transmis Isabela Coară.

    Locurile care merită vizitate

    O seamă de locuri din Peștișani merită vizitate, pentru că au o importanță deosebită în istorie și în artă. „Localitatea Peștișani prin satul Hobița nu este doar locul unde s-a născut marele Brâncuși. Peștișani este și despre Peștera Cioarei-unde a fost descoperită cea mai veche așezare umană din Europa(de acum peste 50.000 de ani), este despre singura lojă masonică țărănească din Europa, este despre complexul lacustru Vâja-Clocotiș, este despre zăvoiul de pe Bistrița unde Brâncuși mergea să asculte susurul apei și unde a mers la picnic cu singura iubită adusă în România, americanca de origine irlandeză Eileen Lane, este despre familia Păsărilă din satul Gureni, proprietari de magazine în Piața Amzei în București în perioada interbelică, este despre bisericile de lemn de aici, este despre liniștea de pe dealurile din Seuca, despre minunatele locuri de pe Valea Bistricioarei și despre multe altele despre care vom scrie în curând. Ne dorim ca poveștile să ajungă la cât mai mulți oameni pentru că despre lucrurile frumoase se vorbește tot mai rar sau deloc“, a mai spus Isabela Coară.

    Mocănița, încă vie în memoria oamenilor

    Cele mai multe accesări au fost la povestea mocăniței, care a circulat până în urmă cu două decenii și jumătate între Târgu Jiu și Tismana. Și alte povestiri și fotografii cu locurile pitorești din Peștișani au stârnit un  val de emoție.

    „Ne dorim ca turistul care vine în Peștișani să stea câteva zile aici, nu doar să fie în trecere. Vrem să îl ținem ocupat și să îl plimbăm să vadă și locul unde s-a născut mama lui Constantin Brâncuși, să vadă și stejarul secular de la Brădiceni, să vadă și locuri nedescoperite dar incredibil de frumoase de pe Valea Bistriței ș.a.m.d. Orice distribuire a postărilor din această pagină va face ca cel puțin un om în plus să afle ceva frumos despre Gorjul lui Brâncuși. Spre exemplu postarea cu urmele trecerii mocăniței prin Peștișani a generat cel mai mare val de emoție și reacții de până acum. A avut un impact de aproape 35.000 de afășări, peste 1.300 de persoane au apreciat, comentat sau distribuit postarea și circa 5.000 de persoane au accesat textul sau pozele. A fost o postare la care am primit zeci de mesaje de la oameni care și-au amintit cu plăcere despre călătoria cu Mocănița-trenul forestier pe traseul Peștișani-Tg Jiu sau Peștișani-Tismana, oameni care și-au manifestat și tristețea pentru că în acest moment nu mai există nimic din patrimoniul fostei CFF Tismana. Am fotografiat Podul din Gureni pe unde trecea mocănița din care a rămas doar structura, destul de degradată și urmele șuruburilor cu care erau prinse șinele. Nu mai există nici măcar 1 cm de șină. Mai mult în foarte multe locuri terenul face parte acum din proprietatea oamenilor. Este o poveste, poveste trăită de foarte mulți oameni“, consideră Isabela Coară.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: