spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesDorin Brozbă a aniversat 40 de ani de activitate publicistică

    Dorin Brozbă a aniversat 40 de ani de activitate publicistică

    Publicistul Dorin Brozbă a aniversat 40 de ani de activitate. Evenimentul a avut loc în sala „Maria Lătărețu“ de la Palatul Copiilor, unde s-au adunat mai mulți colaboratori.

    Printre aceștia s-a numărat și directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, Pompiliu Ciolacu, care a spus că Dorin Brozbă „Nu știam ce potențial aveți până mai acum ceva ani, dar viața mi-a demonstrat că am, de-a face cu un om care știe ce face și care în fiecare secundă vrea să facă ceva pentru cultură. Nu am decât să mă bucur că îl cunosc“.

    O activitate complexă

    Dorin Brozbă a debutat în publicația „Gazeta Gorjului“, singura publicație din perioada comunistă care era editată în județul Gorj. „Primul material de debut s-a înfăptuit pe data de 28 februarie 1981. Aceasta dată nu se poate uita. A zburat timpul, pentru că parcă alaltăieri a fost acel eveniment de la care s-au scurs 40 de ani. Între anii 1981 și 1990, am avut o colaborare permanentă cu „Gazeta Gorjului“, care era singura publicație din județul Gorj. În marea lor majoritate, materialele mele erau pe prima pagină datorită faptului că am lucrat în mediul energetic și minier, iar conducătorii de atunci au înțeles că cea mai importantă bogăție a secolului este energia electrică. Din păcate nu se mai întâmplă și acum acest lucru. Din 1990, odată cu marea transformare, am continuat o colaborare foarte frumoasă cu săptămânalul «Opinia», o publicație de mare calibru. Cred că nu o să mai întâlnesc vreodată cozi la chioșcuri de ziare în fiecare zi de vineri, când apărea acel săptămânal. Colaborarea a durat aproximativ șase ani de zile“, a relatat publicistul.

    Dorin Brozbă a realizat și o emisiune la Radio Târgu Jiu, care a avut o existență îndelungată: „Am încercat și partea radiofonică, deși eu nu am o voce de radio, dar domnul director Ovidiu Popescu din perioada respectivă mi-a propus acest lucru, mai în glumă, mai în serios, iar această glumă s-a întins pe o perioadă de cinci ani de zile. Continuitatea a fost uluitoare pentru mine. În anul 2005, am avut o discuție cu domnul Popescu și i-am spus că nu are rost să mai continui, pentru că lumea se plictisește după o perioada îndelungată, iar dumnealui mi-a propus să fac o cărticică despre această emisiune. Așa am făcut și am lansat-o pe 15 decembrie 2001. Cartea se numește „Sfatul Cavalerului“. De atunci am mai continuat cu 16 cărți“.

    Dorin Brozbă organizează de mai mult timp festivaluri folclorice dedicate copiilor: „Am organizat festivaluri dedicate copiilor talentați, care își doresc să păstreze și să transmită folclorul românesc. Am organizat aceste festivaluri la Târgu Jiu, la Horezu, la Rovinari și pe unde am putut“.

    A amenajat mai multe case muzeu dedicate unor mari artiști

    De asemenea, Dorin Brozbă a amenajat mai multe case muzeu dedicate unor mari artiști.

    „M-am implicat și în realizarea unor case muzeu ale unor mari artiste. Prima casă muzeu inaugurată a fost cea a Mariei Lătărețu, care a fost inaugurată în data de 30 septembrie 2006. A urmat Casa muzeu Maria Apostol din 8 septembrie 2009, ulterior Casa muzeu Domnica Trop, inaugurată în data de 20 septembrie 2011, iar în final am făcut și Casa muzeu a Filofteei Lăcătușu, unde am strâns toate lucrurile acestei mari artiste, care se găsește la Muzeul de la Curtișoara, fiind inaugurată într-o zi mare, de Sfântul Constantin, pe 21 mai 2012“, a prezentat publicistul Dorin Brozbă.

    Acesta își dorește ca în perioada următoare să publice un volum memorialistic: „Îmi propun ca în scurt timp să realizez o carte de amintiri cu oameni care m-au sprijinit, dar și cu oamenii care mi-au pus piedici“.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: