spot_img
4.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesExodul medicilor gorjeni

    Exodul medicilor gorjeni

    Numeroşi medici din Gorj intenţionează să părăsească sistemul în favoarea unui loc de muncă peste hotare. În topul ţărilor dorite de cadrele medicale se află Anglia, Franţa şi Italia. Motivul exodului nu este altul decât salariul mic din ţară, la care se mai adaugă şi condiţiile din sistemul sanitar.

    Situaţia din sistemul sanitar gorjean pare să se clatine. Peste 115 de cadre medicale intenţionează să părăsească sistemul în căutarea unui loc de muncă în străinătate. De vină pentru această situaţie sunt salariile mizere, condiţiile şi desfiinţarea spitalelor. Cei care au ales să părăsească spitalele din Gorj şi-au întocmit deja actele, urmând ca în perioada următoare să ia calea străinătăţii. „Avem deja 115 cereri din partea cadrelor medicale pentru perfectarea actelor pentru a merge în străinătate să lucreze. Sunt doi medici stomatologi, un farmacist, 78 de asistenţi medicali şi 34 de medici care au cerut să plece în alte ţări să lucreze. Nu ştim, însă, dacă au plecat sau urmează să plece pentru a lucra acolo unde au optat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Elena Piţian.

    Doi medici de la Ambulanţa Gorj au fost plecaţi anul trecut

    Nici în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj situaţia nu este roză. Anul trecut doi medici au plecat în străinătate, pentru a-şi asigura un trai decent, iar alţi angajaţi se gândesc să plece în perioada următoare. Care sunt motivele plecării, ne spun oameni aflaţi în sistem. „Banii sunt problema în primul rând. Apoi condiţiile în care se lucrează peste hotare. Închiderea spitalelor şi cel mai probabil faptul că mulţi dintre medici şi asistenţi sunt angrenaţi în credite pe care cu salariile pe care le au nu le pot acoperi. Veniturile mici sunt în special pionul principal, care îi determină să plece în afara ţării să muncească, pentru că sunt plătiţi mult mai bine acolo decât în ţară”, spune unul dintre ambulanţierii gorjeni, Ionuţ Ianc. Un alt ambulanţier spune că de vină pentru aceste plecări sunt banii, dar şi lipsa siguranţei: „Condiţiile şi gradul de siguranţă, dar şi problema banilor. Acestea sunt motivele principale care stau la baza acestor alegeri făcute de mulţi dintre angajaţii din sistemul sanitar. Este trist să vezi că pierzi oameni cu experienţă, medicii excepţionali care ar putea da o mână de ajutor în ţară şi nu peste hotare. Însă, aleg să plece şi pentru condiţii mai bune acolo unde îşi desfăşoară activitatea”, spune un alt ambulanţier. Anul trecut din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj medicul Călin Neamţ a plecat în străinătate, şi de curând s-a reîntors în ţară. Însă, acesta intenţionează să plece din nou să muncească peste hotare. Anul acesta din rândul ambulanţierilor un singur medic este deja plecat în străinătate să muncească pe bani mai mulţi. „Avem doar un medic plecat să lucreze în străinătate şi nici un asistent medical. Nu avem încă vreo cerere depusă de la vreun angajat care ar intenţiona să părăsească sistemul pentru străinătate”, spune Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj. În condiţiile în care sistemul sanitar nu va fi redresat, iar salariile nu vor fi mărite, există şansele ca tot mai multe cadre medicale să părăsească spitalele în favoarea unui loc de muncă, mai bun, peste hotare.

    Vezi video

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: