Festivalul Folcloric Pastoral ,,Coboratul Oilor de la Munte” din Baia de Fier a ajuns la cea de-a 27 ediție

0
52

Dacă la festivitatea urcatului oilor la munte, de la Novaci, a participat premierul Viorica Dăncilă, la coborâtul oilor de la munte, festivalul pastoral care a avut loc în aceste zile la Baia de Fier, au participat prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, președintele PSD Gorj, Mihai Weber, proaspătul secretar de stat Ciprian Florescu și alte oficialități din Gorj.

Pentru oieri dragostea de meserie este mai presus decât luxul lăsat în casele lor din vale. Primãvara urcă în munte în urma ciopoarelor de oi aducând cu ei întreaga gospodărie pentru a petrece aici mai multe luni de zile din an.

Oierii își duc vara oile în munte, iar toamna, când timpul se strică și zilele devin tot mai răcoroase, cam pe la Sfânta Marie Mică, ciobanii si băcitele coboară în sat. Când toamna îsi arată primele semne  ciobanii stiu că oile au nevoie de adăpost pentru iarnă si fãcându-și bagajele pleacă ușor la vale lăsând în urmă nostalgia priveliștilor montane.

Coborâtul oilor de la munte este prilej de bucurie pentru păstorii locului, bucuria revederii cu cei dragi, este prilej de îngrijorare pentru zilele ce au să vină, pentru iernatul turmelor, pentru hrana animalelor, pentru desfacerea produselor muncii lor.

Festivalul Folcloric National ”Coborâtul oilor de la munte”, festival aflat la cea de-a XXVII-a ediție are loc în cea de-a treia duminică a lunii septembrie. Aici sunt invitate formații cu specific ciobănesc din toate zonele țării.

Festivalul folcloric pastoral de la Baia de Fier a început vineri și s-a terminat duminică cu un foc de artificii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here