spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFilmul „Cardinalul“, prezentat în premieră absolută la Târgu Jiu

    Filmul „Cardinalul“, prezentat în premieră absolută la Târgu Jiu

    Publicul din Târgu Jiu va avea posibilitatea să vadă în premieră absolută filmul „Cardinalul“, care prezintă povestea vieții episcopului Iuliu Hossu, care a fost beatificat în acest an de către Papa Francisc.

    La acest eveniment cinematografic va fi prezent regizorul Nicolae Mărgineanu, dar și mai mulți actori. Printre aceștia se va număra Radu Botar, un colaborator al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, care joacă chiar rolul principal, al cardinalului Iuliu Hossu. Este un film despre adevăr, credință, demnitate și atitudine în fața răului, susține actorul Radu Botar: „Este un film care trebuia făcut și arătat generațiilor de acum, pentru a înțelege rostul nostru în timpurile pe care le trăim, plecând din trecutul nostru destul de zbuciumat și nu prea îndepărtat. Un film al istoriei și al rădăcinilor noastre, despre credință, adevăr, demnitate, atitudine fermă în fața răului, iar prin credință, făcând bine, putem ține răul departe de noi“.

    Cel mai important rol din carieră

    E un film puternic despre viața cardinalului Iuliu Hossu, cel care a dat declarației de Unire de la 1918 și care, mai apoi, după ce a început războiul, a preferat să rămână lângă credincioșii lui, când au venit trupele maghiare cu ocuparea Ardealului. A rămas alături de credincioșii lui, protejând limba și neamul ăsta, expunându-se evident pericolelor pe care și le-a asumat, după care a venit ce a fost mai rău. A venit regimul comunist, au venit frații ca să-și omoare frații. I-au băgat pe toți în temnițe, pe liderii politici, intelectualitatea și liderii bisericii“, a mai spus Radu Botar.

    Acesta a mărturisit că este cel mai important rol pe care l-a avut într-un film din toată cariera sa. Condițiile în care s-a filmat au fost deosebit de grele, la temperaturi negative, în fosta temniță comunistă de la Jilava. De asemenea,  au fost folosite ca recuzită mobilier, căni, obiecte de îmbrăcăminte din perioada respectivă, ceea ce a dat o și mai mare greutate peliculei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: