spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFosile de mamut borsoni, în Cariera Peşteana-Sud

    Fosile de mamut borsoni, în Cariera Peşteana-Sud

    Fosilele de mamut borsoni, strămoşul elefantului de astăzi, descoperite anul trecut la Peşteana sunt studiate în aceste zile de o echipă de profesori de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. Săpăturile arheologice vor fi reluate în acelaşi loc pentru descoperirea întregului schelet preistoric, după cum au precizat reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj.

    Doi specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Vlad Codrea şi Alexandru Solomon, au venit la Târgu-Jiu pentru a studia resturile de mamut descoperite de un sătean anul trecut lângă cariera din Peşteana. Reprezentanţii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” Gorj credeau este vorba despre un rinocer lânos, un animal preistoric care a trăit acum câteva milioane de ani, denumit „tancul viu al preistoriei”. Acum, se pare, cei doi geologi au descoperit misterul, fiind vorba mai precis de un mamut borsoni, strămoşul elefantului de astăzi, o specie rară, care a trăit pe pământ milioane de ani. Vlad Codrea, profesor universitar în cadrul Departamentului de Geologie al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca a vorbit despre piesa rară, pe care o deţine Muzeul Judeţean Gorj. „Astăzi muncim. Avem o fosilă deosebită, care a fost preparată de un om al locului, de colegul Răzvan Andrei, doctor în geologie din Târgu-Jiu, iar după preparare, după ce i-am dat sfaturi aşa de la distanţă, am venit să studiem piesa. Cu alte cuvinte, să o măsurăm, să îi examinăm morfologia, să ne pregătim încet-încet baza de date pentru prelucrare. Ar fi păcat ca o astfel de fosilă să rămână necunoscută de lumea ştiinţifică. Este vorba despre un mastodont, mastodontul acesta are un nume interesant, se numeşte mamut borsoni. În pofida numelui, este totuşi un mastodont. Este un mastodont care a caracterizat Pliocenul, aşadar timpul scurs între cinci milioane de ani şi două milioane şi jumătate, era mai frecvent în intervalul patru-cinci milioane”, a spus Vlad Codrea.

    Săpăturile continuă

    Echipa de geologi, venită să studieze piesa rară, susţine că săpăturile arheologice trebuie să continue în zonă, pentru că există indicii suficiente că acolo s-ar putea afla resturile animalului preistoric. „Este o piesă frumoasă, un specimen tânăr, pentru că nu toţi dinţii sunt erupţi, putea să ajungă mai mare decât a fost la momentul morţii şi avem bănuiala că în locul respectiv ar putea să fie o parte sau în întregime scheletul lui, pentru că sunt indicii clare care ne duc spre un astfel de gând. Dacă este un schelet sau un fragment consistent dintr-un schelet de mastodont din această specie, atunci ar trebui extras, fără doar şi poate, într-o manieră profesională, pentru că poate constitui o piesă de referinţă pentru Muzeul Gorjean şi nu numai, pentru paleontologia românească. Mastodont cu un schelet în integralitate există doar în zona Baraoltului, dar vine de la o altă specie. Pentru studiu, dacă este să demarăm o săpătură va trebui să lucrăm într-un timp mai generos şi atunci, de ce nu, voi încerca şi eu să îmi fac o apartenenţă de gorjean”, a mai precizat Vlad Codrea, profesor universitar la Departamentul Geologie „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean a declarat faptul că aceasta este o piesă valoroasă şi desigur, atunci când timpul va permite, se vor relua săpăturile în zonă, pentru a fi descoperit întreg scheletul mastodontului. „În baza unui parteneriat pe care îl avem cu Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, mai precis cu Facultatea de Biologie şi Geologie, au venit două cadre universitare, pentru a lua dimensiunile şi a determina oasele preistorice, descoperite întâmplător de un cetăţean din Peşteana de Jiu. Noi avem în intenţie ca după ce vine vara să mergem la faţa locului, şi probabil întreg animalul preistoric. Este o piesă rară, foarte valoroasă. De altfel noi mai avem fosile în patrimoniul muzeului. Dacă este, îl vom căuta îl vom prepara şi îl vom expune în integralitate în muzeu”, a precizat directorul muzeului gorjean. Se pare, animalul reprezintă strămoşul elefantului de astăzi, fiind înrudit cu mamutul prezentat în celebrul film de animaţie Ice Age. Geologii au pus dispariţia acestui tip de mamut pe seama schimbărilor climatice.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: