Acasa / Headlines / Fotografii inedite cu ruinele fostei fabrici de grafit de la Baia de Fier

Fotografii inedite cu ruinele fostei fabrici de grafit de la Baia de Fier

Un cunoscut antreprenor din București a realizat mai multe fotografii cu ruinele fostei fabrici de grafit din localitatea gorjeană Baia de Fier. Ovidiu Neașcu a postat fotografiile pe pagina sa de Facebook, alături de un comentariu. Imaginile sunt dezolante. Atât clădirile, cât și utilajele sunt în paragină.

„Cum urcam eu pe traseul de «via ferrata» de lângă Peștera Muierilor, văd în zare ceva ce-mi declanșează simțul ruinist. Ce să fie oare? E doar cea mai completă ruină industrială pe care am văzut-o vreodată! Uzina de procesare a grafitului se află la mai puțin de 10 km de fosta mină de grafit. Abandonată din 1994, încă mai are utilajele înăuntru. Minereul brut venea pe benzi rulante din munte și ajungea în niște cuve imense, de unde curgea în cele două mașini de măcinat, apoi mai departe pentru a fi procesat cât mai fin, apoi presat în brichete.

Sala utilajelor e locuită de două bufnițe.

Totul e acoperit de un strat fin de pulbere neagră iar pe jos e un soi de noroi de grafit foarte alunecos“, arată economistul Ovidiu Neacșu în postarea de pe Facebook.

Mina și fabrica și-au încetat activitatea

Aproape 800 de salariați lucrau la mina de grafit și la fabrica de procesare până în anul 1994, atunci când activitatea s-a închis. Mina producea peste 40.000 de tone de grafit pe an.

Din cauza lipsei tehnologiei, dar şi a unor probleme de management, exploatarea minieră a fost închisă.

Grafitul este un cercetătorii au reuşit să transforme grafitul în grafen, un material extrem de uşor şi rezistent, folosit în fabricarea acumulatorilor.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*