Găuri în bugetul Complexului Energetic Oltenia, după prețul record la certificatul de CO2

0
937

Situația se complică la nivelul Complexului Energetic Oltenia, după ce prețul certificatelor de CO2 se apropie de un nou record. S-a trecut de 63 de euro valoarea unui certificat de CO2, iar acest lucru afectează grav bugetul companiei. La prețul actual este nevoie de aproximativ de o jumătate miliard de euro pentru a achita cele câteva milioane de certificate de CO2.

Problema este că societatea a cumpărat mai puțin de 15% din certificatele de CO2 aferente producției de anul acesta. În condițiile date, este nevoie de un nou ajutor financiar pentru Complexul Energetic Oltenia, având în vedere că nu este exclus ca prețurile să își continue creșterea până la finalul anului și începutul anului viitor,

Colosul energetic a achitat pentru noxele de anul trecut peste 300 de milioane de euro. Din total 74 de milioane de euro au provenit din bugetul companiei. Aceasta în condițiile în care prețul maxim plătit a fost de 47 de euro. La peste 60 de euro misiunea Complexului Energetic Oltenia va fi una imposibil de realizat, dacă nu va veni ajutorul financiar de restructurare promis de Guvern. Totodată, nu se știe ce bani vor mai rămâne pentru creșteri de venituri și investiții în 2022, având în vedere Planul de restructurare și decarbonare, dar și începerea anul viitor a negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here