spot_img
5.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesGorjul, în topul săracilor care mănâncă la cantinele sociale

    Gorjul, în topul săracilor care mănâncă la cantinele sociale

    „Sărăcia” este poate cel mai întâlnit cuvânt al anilor 2010-2011. Ne înconjoară acest cuvânt şi parcă nu mai „vrea să ne dea drumul”. Sunt oameni, care în ciuda crizei economice actuale fac tot posibilul să meargă mai departe, găsesc alternative şi caută soluţii. Cantina socială este o soluţie, spun mulţi dintre ei. Econtext a realizat o analiză ce vizează tocmai acest aspect, câţi sunt cei care mănâncă la cantina socială în fiecare judeţ. Din păcate, Gorjul se află pe primele poziţii, în acest clasament şi ce este şi mai dureros este faptul că numărul celor care „apelează” la aceste „servicii” este în continuă creştere.

    Pe fondul crizei actuale oamenii fac tot posibilul să le fie mai bine, să ducă un trai de viaţă decent. Sunt mulţi pe care societatea îi numeşte „săraci” şi sunt mulţi din păcate. Econtext a realizat o analiză privind numărul persoanelor care sunt înscrise la cantinele sociale din fiecare judeţ al tarii. Câte persoane beneficiază de hrana oferită de cantinele sociale. Analiza precizează situaţia acestora în fiecare judeţ din ţară şi, în plus, modul în care a fluctuat numărul săracilor în ultimii zece ani. Potrivit Econtext „Practic, prezentăm numărul mediu al persoanelor care servesc masa la cantinele sociale, gratuit, în fiecare zi. Câţi săraci apelează în medie la cantinele sociale din fiecare judeţ!
    Iar datele arată astfel: în 2010, numărul mediu al celor care mâncau la cantinele sociale din toată ţara a fost de 18.466 pe zi”. Cele mai multe persoane, care sunt nevoite să mănânce la canti8na socială sunt bucureştenii. Aici numărul acestor „nevoiaşi” se ridică la 2805. După Bucureşti, cei mai mulţi care apelează la un gram de ajutor, din partea statului, sunt cei din Constanţa. În 2010, 1.453 de constănţeni mâncau zilnic la aceste cantine. Din nefericire, numărul acestora a crescut în Constanţa în ultima decadă. În 2001, erau 1.015 de constănţeni, care beneficiau zilnic de hrana de la aceste instituţii. La polul opus sunt şi judeţe, unde numărul celor săraci creşte dramatic. Mureşul este în topul clasamentului la acest capitol, urmat de judeţul Ialomiţa. Gorjul, din păcate se află printre primele poziţii, ocupând locul 13, un loc cu „ghinion” ce-i drept. În anul 2010, numărul celor care mâncau la cantina socială era de 451 de oameni.

    90% dintre cei care mănâncă la cantina socială sunt copii

    La începutul lunii ianuarie, cotidianul „Impact în Gorj” a publicat un articol, referitor la „clienţii cantinelor sociale”. Surprinzător, dar adevărat numărul celor care apelau la acest ajutor erau copii. „Potrivit angajaţilor Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială Gorj, « copiii sunt victimele nevăzute ale crize. Odată cu apariţia acestei situaţii, au apărut şi noi cazuri sociale, familii care trăiesc de pe o zi pe alta cu teama că nu vor avea ce pune pe masă. Zilnic, se aşează cuminţi la coadă, « înarmaţi » cu borcane, sufertaşe, pungi şi cărucioare pentru piaţă ca să-şi ia alimentele. La cantină vin copiii care provin din aceste familii, copii care au o situaţie foarte bună la învăţătură, copii cuminţi », a spus Lizica Pârvu, referent de specialitate din cadrul Direcţiei”. Pentru copiii înscrişi în program, cantina reprezintă un loc în care au parte în fiecare zi de bucuria simplă a unei mese calde. Potrivit angajaţilor acestei Cantine, numărul persoanelor care solicită hrană a crescut semnificativ în ultima perioadă. De o masă caldă pot beneficia persoane ale cărăror venituri sunt mai mici decât cuatumul ajutorului social, adica 105 lei. Strigător este faptul că dintre cei care merg la cantina socială, 90% dintre aceştia sunt copii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: