spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesGorjul pe Marte

    Gorjul pe Marte

    Gorjenii marcanţi, personalităţi care au făcut cinste societăţii gorjeneşti, dar şi societăţii din România în ansamblu au corpuri cereşti numai ale lor. Cine şi-ar fi putut imagina că numele lui Brâncuşi sau al râului Jiu, sau de ce nu al lui Victor Daimaca, profesor de matematică din Târgu-Jiu, vor sta scrise acolo, pe corpurile cereşti din univers. Pe planeta Marte, denumită şi planeta roşie există următoarele nume de origine românească: valea Rhabon, craterele Iazu și Batoș, unde Rhabon este numele antic al râului Jiu. Nu putea lipsi din constelaţie nici asteroidul Brâncuşi, un corp ceresc care face o rotaţie în jurul Soarelui o dată la 3,16 ani şi se poate apropia la 100.000.000 kilometri de Terra. Una dintre milioanele de comete aflate în univers poartă numele lui Victor Daimaca, un renumit profesor din Târgu-Jiu, primul descoperitor român de comete.

    Cine şi-ar fi putut imagina că gorjenii sau numele Gorjului au ajuns până departe…în univers. Mai precis pe planeta Marte, denumită şi planeta Roşie. Corpurile cereşti, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pot purta numele unor oameni ce au avut o contribuţie importantă în ştiinţă, artă sau alt domeniu. Cometele „vagaboandele cereşti”, aşa cum sunt denumite poartă numele descoperitorilor lor. Pe lângă nume cum ar Mihai Eminescu, George Enescu, Spiru Haret, Elena Văcărescu sau Constantin Părvulescu se numără şi numele lui Constantin Brâncuşi, marele sculptor din Hobiţa Gorjului. Astfel că, potrivit observatorului astronomic, „corpul ceresc” 6429 Brâncuşi poartă numele sculptorului Constantin Brâncuşi. Asteroidul, primul care poartă numele unui artist român, este destul de departe, undeva la Marte şi Jupiter, apropiindu-se de Pământ la maxim 100.000.000 de kilometri. „Asteroidul cu un diametru estimat între 4-9 kilometri a fost descoperit în 1971 la Observatorul de la Palomar (SUA). Corpul ceresc face o rotaţie în jurul Soarelui o dată la 3,16 ani şi se poate apropia la 100.000.000 kilometri de Terra.

    Râul Jiu…de pe planeta roşie

    Râul Jiu se află pe Marte, sau aşa spun specialiştii, care au descoperit faptul că pe planeta Roşie există următoarele nume de origine românească: valea Rhabon, craterele Iazu și Batoș. Rhabon este numele antic al râului Jiu. Pe Marte un tub prin care a curs lava a primit acest nume. Acesta se află între Ascraeus Mons și Uranius Mons și are o lungime de 246 kilometri. Există de asemenea şi comete cu nume româneşti. Potrivit Observatorului Astronomic cometele poartă numele descoperitorului sau a primilor trei descoperitori. Până acum un singur român a realizat această performanţă: Victor Daimaca, un renumit profesor de matematică din Târgu-Jiu. Descoperirea târgujianului vine după multe observaţii şi cercetări, o activitate ce implica scanarea unor anume zone, în fiecare seară senină, pentru detecta eventualele comete ce ar putea apărea în acele zone. „Cu un binoclu, Daimaca, la 3 septembrie 1943, a observat o cometă nouă la limita dintre constelaţiile Lynx şi Ursa Major. A fost prima cometă descoperită de un român, fiind înregistrată la Centrul Internaţional de la Copenhaga sub denumirea de cometa Daimaca 1943c. Alţi astronomi au observa cometa, confirmând descoperirea lui Daimaca. La mai puţin de 4 luni de la prima descoperire, la 16 decembrie 1943, Daimaca a găsit o a doua cometă, însă aceasta era descoperită concomitent şi de astronomii Van Gent şi Peltier, fapt pentru care s-a numit van Gent-Peltier-Daimaca 1943 W1. Daimaca a continuat să caute comete de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, dar nu a mai descoperit niciuna. Este singurul român ce a descoperit comete. Cometele au fost descoperite cu un binoclu, în acel moment fiind destul de strălucitoare. Acum sunt situate foarte departe de Terra, la 21 miliarde kilometri (cometa Daimaca) şi la 19 miliarde kilometri (cometa van Gent-Peltier-Daimaca)”, se arată pe site-ul observatorului astronomic. Potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic, corpurile cereşti pot purta numele unor oameni ce au avut o contribuţie importantă în diferite domenii, precum ştiinta, arta, literatura etc. Numele formelor de relief de pe corpurile cereşti pot fi propuse de specialişti în domeniu şi sunt analizate şi selectate de International Astronomical Union (Uniunea Astronomică Internaţională). „Nu poate oricine să dea numele unui corp ceresc. Doar cei care sunt recunoscuţi în domeniu şi se cunosc între ei pot să propună denumiri, care pot să fie sau nu aprobate de Uniunea Astronomică Internaţională. Denumirile se aprobă destul de greu şi sunt înregistrate şi recunoscute la nivel mondial”, a declarat Adrian Sonka. Astfel că, poate peste zeci de ani, sau poate chiar în prezentul apropiat şi numele altor gorjeni, care au scris istorie, se pot regăsi în constelaţie. La propriu sau la figurat putem spune că…mai mult ca oricând suntem cu „capul în nori”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: