spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesÎntâlnire între generații. Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea

    Întâlnire între generații. Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea

    Îți amintești primii ani de școală? Foștii profesori i-ai mai văzut? Ce mai știi despre colegii și prietenii din copilăria ta? Vrei să cunoști noua generație a satului în care te-ai născut?

    Locuitorii satului Pociovaliștea din orașul Novaci, cetățeni care au plecat departe de locurile natale, cei care au lucrat în această localitate, tineri și vârstnici, se vor întâlni pentru a doua oară sub genericul ”ÎNTÂLNIRE ÎNTRE GENERAȚII”, la Școala Gimnazială Pociovaliștea, pe 24 martie 2019 la ora 11.00.

    Initial, organizarea acestui eveniment a pornit de la o idee a actualei directoare a Casei de Cultură Novaci, îmbrățișată cu entuziasm maxim de o fostă elevă a școlii stabilită în București și de conducerea orașului, opțiunea fiind aceea de a sărbători 100 de ani de Românie într-o forma inedită.

    Inițiatoarea proiectului, coordonatorii, organizatorii și toți cei împlicati au gândit că  fiecare om ar  trebui să îsi facă timp pentru bucurii ”ale sufletului”, pentru recreere într-un alt mediu decât cel devenit prea obișnuit, pentru a zâmbi mai mult și  pentru a depăna amintiri.

    Prima întâlnire a fost un succes total

    Prima întâlnire a fost un succes total, surprizele oferite de  pociovăliștenii localnici  sau răspândiți în toată lumea prezenți fizic sau  prin intermediul transmisiunilor online, dialogul între foști profesori și elevi, între colegi și prieteni, între reprezentanți ai generatiilor anterioare și actuali elevi ai școlii i-au determinat pe organizatori să repete experiența acelei întâlniri. Anul acesta vor fi comemorati învățătorii Victor Țivlea, Seghie Leustean și fiul acestuia, fost director de școală și fost primar, toti trecuti în rândul îngerilor călăuzitori de destine.

    Printre fiii satului plecați de foarte mult timp din localitate care ne-au onorat cu prezența anul trecut au fost profesorul universitar Aurel Bejancu, cadru didactic cu o experiență colosală acumulată predând la universități din România dar și în țările arabe, profesor universitar Liviu Bocâi care a predat la universitățile din Iași, București, Cluj, Timișoara și Arad, dr. ing. Ion Tomescu, fost ministru al mediului. Au venit la întâlnire neașteptat de mulți absolvenți ai școlii (peste 150 de persoane) din ultimii 50 de ani: Simina Staicu (judecător), Cornelia Tomescu (prorector U.C.B.), Maria Moța (consultant fonduri U.E.), Lidia Badalea – Lică (farmacist), RalucaTurcitu (farmacist), prof. Ion Buduran,  prof. Dumitru Bondoc, prof. Gheorghe Ticu și mulți alții primiti deactualul primar al orasului Novaci, dr. ing. Dumitru Leuștean, elev al aceleiași școli.

    Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea

    A doua ediție a acestui eveniment va aduce noutăți în organizare și desfășurare.  Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea, parte a orasului Novaci vor vorbi domnii Cristian Grecoiu, autor al Monografiei satului Pociovaliștea și domnul primar Dumitru Leuștean. Se pregătesc convorbiri online în direct cu foști elevi ai școlii care trăiesc în diaspora. Vor fi invitați urmașii învățătorilor Victor Țivlea și Serghie Leuștean și invitați surpriză vor vorbi despre aceștia. Organizatorii vor realiza un album electronic cu fotografii oferite de către cetățenii care au studiat la această școală. Se vor depăna amintiri și participanții vor fi provocați a povesti întâmplări picante din viața de elev. Bunicile vor oferi diverse preparate culinare nepoților, fără a fi neglijate și surprizele de factură artistică în interpretarea actualilor elevi ai școlii.

    Invitatie-NovaciOrganizatorii își doresc să îi determine pe participanți să se implice activ în viața comunității, să pună umărul fiecare cât poate și cum poate pentru dezvoltarea zonei din toate punctele de vedere. Activitatea se vrea a fi o provocare pentru părinții care aleg să își aducă fiicele și fiii la școala din sat, fără resentimentele create de mirajul ”școală de oraș”. Activitatea va fi o lecție de educație prin cultură a membrilor unei comunități care așa cum a fost de sute de ani, trebuie să rămână unită.

    Orice persoană care dorește să participe este așteptată cu drag. Prezența fiecăruia va fi o bucurie pentru organizatori. O bucurie a revederii, o bucurie a primei întâlniri, o bucurie a vieții pe care ne-o putem face singuri, noi, oamenii într-o zi de duminică.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: