spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesÎntâlnire între persoanele cu handicap și factorii de decizie din Gorj

    Întâlnire între persoanele cu handicap și factorii de decizie din Gorj

    Zeci de persoane cu handicap sau tutori ai acestora au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întâlnire la Muzeul Județean de Istorie organizată de către PNL la care au fost prezenți deputatul Dan Vâlceanu, primarul Marcel Romanescu, Gigel Jianu, primarul orașului Motru, Alina Toader, director al Direcției de Protecție Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Daniel Șurlea, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj, precum și alți primari liberali și șefi de instituții.

    Persoanele aflate în scaunul cu rotile s-au plâns de faptul că multe străzi, instituții, sedii de bănci sau farmacii nu au rampe de acces. Instituțiile care trebuie să se ocupe de verificarea și sancționarea pentru o asemenea deficiență sunt Inspectoratul de Stat în Construcții și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Gorj.

    Isabela Dobrotă a ridicat problema biletelor de tratament: „De ce biletele de tratament pentru persoane cu dizabilități sunt la comun cu cele pentru pensionari. De ce nu avem biletele noastre, separat? De ce ni se ia acest drept?“. Aceasta a mai precizat că chiar instituțiile statului nu respectă legea, care prevede ca 4% dintre angajați, atunci când într-o unitate sunt mai mult de 50 de angajați, să fie din rândul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, alte persoane cu dizabilități au semnalat că indemnizația acordată de Casa de Pensii și de DGASPC diferă. Robert Gavrilescu a subliniat faptul că trenurile și nici autocarele nu sunt adaptate pentru circulația persoanelor cu handicap. Primarul Marcel Romanescu i-a informat pe cei prezenți că anul viitor vor veni 20 de autobuze dotate corespunzător pentru accesul persoanelor cu handicap.

    Georgiana Andrițoiu, care suferă de o boală gravă și se află în scaunul cu rotile, a spus că a absolvit două facultăți, dar nu poate să lucreze pentru că, dacă ar lucra, atunci indemnizația pe care o primește ar fi tăiată. Aceasta a spus că pentru a se putea deplasa are nevoie de un scaun cu rotile electric, dar acesta nu este suportat de către Casa de Asigurări de Sănătate. Și Bogdana Costoiu, președintele Asociației de Oncologie Sfânta Ana, a ridicat problema decontării de către stat a unor analize medicale deosebit de eficiente care ar ușura foarte mult tratamentul ulterior. Daniel Șurlea a precizat că au existat în acest an o problemă în privința finanțării, în sensul că rectificarea s-a făcut cu întârziere.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: