spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMinistrul Culturii la Târgu-Jiu

    Ministrul Culturii la Târgu-Jiu

    Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a participat ieri la conferinţa dedicată aniversării a 137 de ani de la naşterea lui Brâncuşi. Evenimentul, organizat de autorităţile locale şi judeţene, împreună cu instituţii de cultură din Târgu-Jiu s-a vrut un omagiu adus marelui sculptor, căruia s-au alăturat academicieni şi renumiţi brâncuşologi.

    Ministrul Culturii aflat în vizită la Târgu-Jiu a dat asigurări că restaurarea şi introducerea Ansamblului monumental „Constantin Brâncuşi” în patrimoniul UNESCO nu rămân nerezolvate. În plus şi primarul, Florin Cârciumaru, a profitat de prezenţa ministrului la conferinţa internaţională pentru a-i cere sprijinul în proiecte de anvergură. „Suntem în momentul în care mai avem puţin până obţinem în totalitate finanţarea unui proiect prin care vom amenaja, într-un imobil frumos în Târgu-Jiu, Centrul de Informare Documentară Constantin Brâncuşi şi în imobilul în care acum funcţionează centrul să amenajăm cu posibilităţile noastre, costuri reduse, un muzeu Constantin Brâncuşi”, a subliniat primarul Cârciumaru. Pentru susţinere este nevoie de bani mulţi, a adăugat edilul municipiului Târgu-Jiu care speră ca promisiunile premierului legate de modernizarea oraşului lui Brâncuşi să devină realitate. Asigurarea ministrului Daniel Barbu a fost că până la finele anului se va depune dosarul pentru UNESCO, iar cel mai probabil lucrările de restaurare au şanse să înceapă. Nu a fost omisă din atenţie şi repatrierea osemintelor lui Brâncuşi. Dacă suntem sau nu pregătiţi la acest capitol, ministrul Barbu a spus că „eu, personal nu am nici o veste. După cum a spus primul ministru există o casă juridică responsabilă cu actele juridice. Guvernul a anunţat tot sprijinul, dar să aşteptăm să vedem dacă e gata în drept, pentru a vedea cum facem în fapt”, a declarat ministrul Daniel Barbu, adăugând că legat de UNESCO, dosarul va fi depus până la finele anului, iar la capitolul reparaţii, veştile sunt îmbucurătoare. „Deja există finanţare pentru restaurare, iar în martie-aprilie vor putea începe lucrările”, a conchis ministrul.

    Acţiuni culturale importante

    Au fost rostite alocuţiuni de către cei invitaţi la eveniment iar părerea unanimă a fost că nu doar la 137 de ani de la naştere trebuie să-l preţuim pe Brâncuşi, ci an de an, clipă de clipă pentru meritul său. Conducerea Universităţii „Constantin Brâncuşi” a ţinut să sublinieze că efortul de a organiza o conferinţa în cinstea vieţii şi operei marelui sculptor este o onoare. „Universitatea care-i poartă numele a gândit marcarea acestui eveniment prin realizarea unor acţiuni care să semnifice importanţa şi valoarea marelui artist”, a subliniat Moise Bojincă, rectorul universităţii. În plus, meritul lui Brâncuşi este acela de a fi universal prin creaţiile sale şi de a ne deschide noi perspective turistice, spune preşedintele Consiliului Judeţean. „Conştientizăm mult mai mult că trebuie să recuperăm ceea ce nu s-a făcut pentru Brâncuşi tocmai aici, acasă pentru imaginea României. Brâncuşi este cel care ne poate relansa turismul şi ne ţine uniţi. Trebuie să utilizăm de fiecare dată spusele celor avizaţi, iar cei din administraţie să fie deschisă la proiecte de anvergură. În 2016, când se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, trebuie să avem toate demersurile pregătite pentru a fi eligibili, iar Gorjul să devină capitală culturală a Europei”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. Oficialităţile de la Bucureşti şi-au încheiat periplul cultural, cu o vizită la casa memorială Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: