spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesNe tăiem creanga de sub picioare

    Ne tăiem creanga de sub picioare

    Pădurile din România par din ce în ce mai puţin „vizibile” în peisajele autohtone. Copacii ajung sub tăişul drujbei, iar oamenii, din cauza sărăciei, devin adevăraţi „devoratori” de natură. Ce nu ştiu aceşti oameni este faptul că miile de arbori pe care îi taie, anual, sunt practic miile de secunde de viaţă, pentru că fără oxigen viaţa nu mai există. Potrivit unei analize Econtext, judeţul Gorj este printre primele 10 judeţe, în care s-a consemnat cea mai mare creştere a volumului de lemn, recoltat în 2010, faţă de anul 2000. Dacă în anul 2000 se recoltau 303 mii de metri cubi, anul 2010 aduce o creştere substanţială de copaci doborâţi, circa 434 de mii de metrii cubi, cu o variaţie de 43 %.

    Suntem pe ultimele locuri la zonele împădurite din Uniunea Europeană, dar asta nu ne împiedică să exploatăm la maxim natura şi să tăiem cu nemiluita arborii, care susţin încă vie ramura vegetativă a pământului. Potrivit unei analize Econtext, „judeţul din care se recoltează cel mai mult lemn este Suceava. În 2010, volumul de lemn recoltat din Suceava s-a ridicat la 2.299,6 mii de metri cubi. Este singurul judeţ care depăşeşte pragul de 2.000 de mii mc. În plus, această cantitate echivalează cu cea recoltată din 20 de judeţe! De altfel, aici îşi desfăşoară operaţiunile companiile austriece Egger sau Schweighofer, care sunt printre cei mai mari exploatatori de lemn din ţara noastră. După Suceava urmează judeţul Neamţ: volumul de lemn recoltat în 2010 în acest judeţ totalizează 1.253,1 mii de metri cubi. Împreună, cele două judeţe asigură aproape un sfert din producţia naţională de lemn”. Pe ansamblu, volumul de lemn recoltat în perioada 2000-2010 a crescut în 26 de judeţe şi a scăzut în 15. Judeţul Gorj este printre primele 10 judeţe, în care s-a consemnat cea mai mare creştere a volumului de lemn, recoltat în 2010, faţă de anul 2000. Dacă în anul 2000 se recoltau 303 mii de metri cubi, anul 2010 aduce o creştere substanţială de copaci doborâţi, circa 434 de mii de metrii cubi, cu o variaţie de 43 %. Potrivit reprezentanţilor „La nivelul pădurilor de stat nu există defrişări. Au fost împădurite toate zonele. Există patru ocoale private şi obşti şi s-ar putea ca pe aici să existe probleme”, a spus Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice Gorj.

    Campanii de împădurire

    În urmă cu câteva luni, la Crasna s-a derulat campania „România prinde rădăcini”. Zeci de oameni, „încărcaţi” cu multă speranţă şi optimist, au plantat puieţi, pentru ca natura să prindă din nou viaţă. Peste 500 de persoane au răspuns prompt chemării de a salva natura, alăturându-se campaniei „România prinde rădăcini”, derulate pe 30 aprilie şi la Crasna, în judeţul Gorj. Pentru o zi, natura a fost lăsată în grija voluntarilor cu inimă mare şi spirit civic, iar cel mai important, toţi cei prezenţi la acţiunea de împădurire, de la voluntari până la autorităţi şi oficialităţi, au lăsat pe dealurile Crasnei, o urmă a nobleţei lor, ajutând la sădirea a zeci de mii de puieţi de molizi şi paltini. Acţiunea a marcat un nou episod din campania naţională, „România prinde rădăcini”, care a ajuns anul acesta la a treia ediţie. La Crasna, au fost plantaţi sâmbătă în jur de 15 mii de pomi, iar organizatorii au dat asigurări că va exista continuitate în derularea campaniei. La plantarea pomilor, o mână de ajutor au dat şi parlamentarii de Gorj, deputaţii PSD de Gorj, Victor Ponta şi Mugurel Surupăceanu, europarlamentarul Dacina Sârbu, iar un exemplu de solidaritate a venit de la senatorul PSD, Toni Greblă, senatorul PNL, Mircea Diaconu, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu şi edilul comunei Crasna, Aurel Vamvu. Din păcate, în România sunt prea puţini oameni de bine şi prea mulţi, care „chemaţi” de foamete, taie cu nemiluita arborii, în speranţa că banii vor curge şi mâncarea la fel. Sigur, că sunt mulţi care derulează astfel de campanii, mai ales politicieni şi autorităţi locale, dar numărul „criminalilor vegetaţiei” sunt mult mai mulţi. Primarii localităţilor din Gorj se confruntă din ce în ce mai mult cu zeci de cazuri de furt de material lemnos.

    În numai 16 zile, şapte dosare penale pentru tăieri ilegale de arbori

    Trei dosare penale au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ca urmare a infracţiunilor silvice constatate de către poliţişti. 4 persoane sunt cercetate pentru tăiere fără drept şi furt de arbori. Un astfel de caz s-a înregistrat în Novaci, unde în data de 17.10.2011, în jurul orei 12:45, poliţişti ai Secţiei 9 Poliţie Rurală Novaci l-au depistat pe raza satului Bălceşti, pe G.I., de 40 ani, din localitate, care transporta cu un tractor, un număr de 6 arbori specia cer, nemarcaţi de către organele silvice. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Gorj, „din primele verificări efectuate, poliţiştii au constatat că suspectul ar fi tăiat arborii dintr-o pădure proprietate privată, situată pe raza satului Bălceşti, în punctul ,,Codrişoare”. Materialul lemnos, un volum de 3,2 mc, evaluat la suma de aproximativ 1.400 lei, a fost indisponibilizat şi lăsat în custodie până la definitivarea cercetărilor. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere fără drept si furt de material lemnos, fapte prevăzute de Legea nr. 46 /2008 (Codul silvic)”. Tot la aceeaşi dată, poliţişti ai Secţiei 8 Poliţie Rurală Stoina l-au prins în flagrant pe M.D., de 21 ani, din comuna Căpreni. Suspectul tăiase ilegal, din fondul naţional forestier aparţinând Ocolului Silvic Hurezani, mai mulţi arbori de esenţă salcâm, în volum total de 4,930 mc, pe care intenţiona să îi transporte la domiciliu. Materialul lemnos, evaluat la suma de 728 lei, a fost lăsat în custodie la Ocolul Silvic Hurezani. Pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept şi sustragere de material lemnos. Daniel Ionuţ Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj, a declarat faptul că acţiunile pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri vor continua „Poliţiştii, împreună cu specialiştii silvici, vor continua acţiunile punctuale pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulaţia, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos”. O statistică sumbră a Poliţiei Gorj, arată că numai în perioada 1-16 octombrie a.c., având în vedere faptele de natură infracţională sau contravenţională constatate în domeniul silvic, poliţiştii au întocmit şapte dosare penale şi au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2001 privind stabilirea contravenţiilor silvice, valoarea amenzilor depăşind suma de 35.000 lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: