18.4 C
Târgu Jiu
marți, august 16, 2022
AcasăHeadlinesNecropsii cu o forfecuţă pentru unghii

Necropsii cu o forfecuţă pentru unghii

Singurul necropsier din cadrul Serviciului de Medicina Legală Gorj lucrează cu instrumentar învechit. O spune chiar necropsierul care se chinuie de ani buni să efectueze necropsiile cu instrumentele din dotare. Chiar dacă au cerut în nenumărate rânduri conducerii spitalului să-i doteze cu instrumentar nou, acesta a întârziat să apară până în momentul de faţă.

Bisturiul este vechi de peste 30 de ani, dar şi celelalte instrumente folosite la efectuarea necropsiilor poartă urmele anilor care au trecut. Învechite şi neconforme, necropsierul le foloseşte cu greu, mai ales atunci când trebuie să fie stabilită cauza morţii cu exactitate, în cazurile unor morţi suspecte. Trusa de instrumente este compusă dintr-un ferăstrău vechi de zeci de ani cu mâner din lemn, un bisturiu din vechea „gardă” „Am forfecuţe de femei cu care secţionez, iar bisturiele sunt foarte vechi. Un instrumentar nou mi-ar fi de mare folos pentru că aş avea cu ce să lucrez aşa cum trebuie, dar dacă nu le am mă chinui şi eu cu ce pot”, spune necropsierul, Luca Cinteză. Acesta este necropsier de peste 20 de ani şi spune că instrumentele cu care lucrează sunt mult mai vechi: „cred că au peste 30 de ani instrumentele cu care efectuez necropsiile. Nu se pot cumpăra din comerţ, pentru că sunt speciale pentru oase. Instrumentele sunt confecţionate din oţel inoxidabil special şi nu se găsesc aşa pe toate drumurile. Noi am cerut mereu şi am făcut necesar, dar ni s-a promis că ne vor aduce, însă până acum nu s-a luat nimic. Eu am mai luat de pe la casări, instrumente folosite la chirurgie, dar pentru necropsii sunt speciale”, mai spune necropsierul Cinteză.

Lucrează singur de câţiva ani

De-a lungul timpului, necropsierul a reuşit să-şi strângă câte un instrument de la casări, însă acesta spune că un instrumentar nou nu costă mai mult de 2.500 de lei. Cu instrumentarul vechi lucrează destul de greu, mai ales la cazurile speciale. „La cazurile speciale avem noroc cu aparatele foto cu care medicii legişti fac fotografii, dar oricum mă chinui să fac necropsia pentru stabilirea cauzei morţii în morţile care sunt suspecte de crime. Lucrez şi singur de mai bine de doi ani de când colega mea, Rodica a plecat la pensie. Nu am liber niciodată şi pentru orele suplimentare oricum nu sunt plătit. Ar trebui să fie angajat încă un necropsier pentru sunt singur şi este foarte greu. Avem patru medici legişti şi un singur necropsier. Eu sunt şi de teren şi de sală”, mai spune necropsierul Cinteză. Situaţia dăinuie de ani de zile, timp în care s-au făcut zeci de solicitări conducerii Spitalului Judeţean Târgu Jiu, însă fără nici un rezultat. Care mai este situaţia în acest moment ne spune directorul medical al unităţii spitaliceşti, medicul Constantin Pălivan: „După cum ştiţi, ei au altă sursă de finanţare. Cei de la Craiova virează banii la noi şi le acordăm salariile. Ne-am dori şi noi să aibă condiţii europene, necesare actul de necropsie, dar nu sunt bani. În momentul în care vom avea bani vom încerca să achiziţionăm instrumentele lor care le sunt necesare. Încercăm să mia luăm şi din cele care nu mai pot fi folosite pentru omul viu, până când le vom putea achiziţiona un instrumentar nou. Spitalul nu are acum banii necesari şi nici nu putem achiziţiona nimic până nu ne achiziţionăm datoriile existente”, a declarat directorul adjunct al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, medicul Palivan. Până când instrumentarul nou va ajunge pe masa necropsierului, singurul om care lucrează cu morţii nu are decât să se chinuiască să efectueze necropsiile cu instrumentele precare din dotare.

Tâlhărit de amicii de pahar

Tâlhărit sub amenințarea cuțitului

0
Ziua și tâlhăria în Târgu Jiu. Inspectoratul de Poliție Gorj a raportat un al doilea...

Crimă urmată de sinucidere, în Gorj: i-a tăiat gâtul soției, apoi s-a spânzurat

0
Un caz îngrozitor a avut loc în comuna Hurezani din județul Gorj. Un bărbat extrem...

Activele CEO, evaluate la 6,3 miliarde de lei

0
Activele deținute de Complexul Energetic Oltenia au fost, recent, evaluate de către o echipă de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!