spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesO gorjeancă vopseşte ouă ecologic

    O gorjeancă vopseşte ouă ecologic

    De Joi Mari gorjencele păstrează tradiţia. Gospodinele s-au apucat de înroşitul ouălor, aşa după cum spune obiceiul. Joia Mare este cunoscută din bătrâni, ca ziua în care se înroşesc ouăle, pentru că, se spune că ouăle înroşite sau „împistriţe” în această zi nu se strică tot anul.

    Mihaela Truşcă are 51 de ani şi este de loc din cartierul Bârseşti. De când se ştie, femeia a înroşit ouă pentru Paşte numai cu vopsea ecologică obţinută din foi de ceapă. Şi ieri dis-de-dimineaţă, gorjeanca, Mihaela Truşcă a scos o masă în curtea casei pe care şi-a aşezat materialele necesare pentru înroşitul ouălor. A spălat cu grijă ouăle cu detergent, astfel încât vopseaua să se prindă pe coajă. Le vopseşte ecologic cu foi de ceapă şi frunze de leuştean, spunând că vopselurile din comerţ conţin substanţe ce atacă sănătatea oamenilor. La focul încins în curtea casei, gospodina a pus o oală în care au fiert foile de ceapă, timp în care pregăteşte ouăle pentru vopsit. „Am spălat ouăle bine cu detergent, pentru a îndepărta impurităţile. După ce le-am uscat le pun frunze de leuştean sau de pătrunjel după care le introduc într-un ciorap şi le leg. Apoi le pun la fiert în foile de ceapă care au fiert în prealabil pentru a-şi lăsa culoarea în apă. Le las la fiert cam cinci minute ca să nu crape şi apoi le scot”, dezvăluie Mihaela Truşcă, în vârstă de 51 de ani.

    Unge ouăle cu ulei pentru a fi lucioase

    Odată fierte în foile de ceapă, gospodina le scoate şi le lasă la răcit. Nu le scoate imediat, pentru că, spune ea, vopseaua se poate strica şi nu mai ies modelele frunzelor de leuştean ataşate pe ou. „După ce au fiert scot ouăle din apă şi le las să se răcească atât cât să le pot ţine în mână, dar şi pentru a nu se strica modelul de pe ou. După ce se răcesc, sunt îndepărtate frunzele de leuştean de pe ou, iar apoi le ung cu ulei să aibă luciu”, mai povesteşte gospodina în timp ce unge un ou abia vopsit. La final, ouăle frumos vopsite, sunt aşezate într-un coş ornat cu iarbă verde. Coşul plin cu ouă roşii este aşezat la loc răcoros până în Noaptea de Înviere, când după ce se întorc de la biserică pot fi ciocnite.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: