spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesParamedic gorjean, premiat de Arafat. A salvat viața unui copilaș de trei...

    Paramedic gorjean, premiat de Arafat. A salvat viața unui copilaș de trei ani

    Un paramedic gorjean, angajat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj, a fost distins de către secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr. Raed Arafat, cu „Emblema de Onoare a DSU“. Plutonier adjutant șef Adrian Gheorghe a reușit să salveze viața unui copil de trei ani care se înecase cu o bomboană, oferind prin telefon sfaturi vitale mamei și unui bărbat, care au reușit să le aplice cu succes.

    „Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”, nu este doar un simplu dicton, este un adevărat crez al salvatorilor, sunt vorbele oamenilor de bine care sunt permanent alături de cei aflați în lupta cu viața.

    Plutonier adjutant șef Adrian Gheorghe este unul dintre acei salvatori, pentru care viața omului suferind, acel suflet de lângă el, chiar contează. El face parte din marea familie a salvatorilor ISU Gorj, oamenii care prin eforturi comune, în echipă, reușesc să resusciteze inimi și să acorde o nouă șansă la viață, în unele cazuri, chiar și prin telefon.

    Reamintim faptul că Adrian a salvat un copil care se înecase cu o bomboană și care nu mai respira, oferind prin telefon indicații corecte și ferme celui care sunase după ajutor.

    Astfel, pentru “Curaj, devotament și profesionalism în slujba semenilor”, Secretarul de Stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Dr Raed Arafat i-a acordat domnului plutonier adjutant șef Adrian Gheorghe, Emblema de Onoare a DSU.

    Felicitări, Adrian! Ne mândrim cu tine!“, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

    „Încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei“

    Părinții au sunat disperați la 112, după ce micuțul s-a înecat cu o bomboană. Paramedicul aflat în dispeceratul unității și-a păstrat calmul și a reușit să ofere sfaturi utile mamei care l-au ajutat pe copil să își revină.
    Întâmplarea cu final fericit a fost prezentată tot pe pagina de Facebook a DSU:
    „– Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
    La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:
    – S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
    Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:
    – Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
    – Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
    – Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
    – Avem nevoie urgent de o ambulanță!
    – Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
    – Da! Vă ascult!
    – Ce vârstă are copilul?
    – 3 ani, domnule!
    – O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?
    Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
    Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
    – L-ați pus?
    – Da, domnule!
    – Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!
    Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
    – Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?
    – Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
    – Da, vă aud!
    – Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
    – Da, domnule!
    – Haideți! Acum!
    Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
    – Respiră?
    – Nu, domnule!
    – Haideți! Încă o dată!
    Liniște deplină…
    – Încă o dată! Acum!
    Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: “Respiră! Respiră! Și-a revenit!”
    Toți cei din dispeceratul nostru respiră ușurați, după câteva minuțele în care parcă își ținuseră respirația și trăiseră împreună cu familia momentele de salvare ale copilului!
    Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile colegului nostru și ale domnului care a apelat 112, a avut stăpânire de sine, nu s-a panicat și a contribuit enorm la salvarea copilului. Acum, copilul este în afara oricărui pericol!“

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: